Afbeelding
archiefbeeld

Plant-excursies van natuurvereniging IJsseldelta

Algemeen

KAMPEN - De plantwerkgroep van natuurvereniging IJsseldelta houdt woensdag 11 mei een excursie naar polder Mastenbroek en op zaterdag 14 mei naar de Rhoonse grienden.  

De polder Mastenbroek is wellicht de oudste polder van Nederland. De bodem is er venig en op veel plaatsen komt kwelwater ‘omhoog’, waardoor het water in de sloten vaak nog van redelijk goede kwaliteit is. Op de plaatsen waar het beheer niet zo intensief is zijn volgens de organisatie nog leuke plantensoorten te vinden. Vertrek om 19:00 uur vanaf het parkeerterrein bij het gemeentehuis. De excursie duurt tot het te donker is om nog planten te kunnen onderscheiden. Aanmelden: uiterlijk dinsdag 10 mei bij Niels Jeurink via niels.jeurink@gmail.com.

De Rhoonse grienden liggen zuidelijk van Rotterdam, bij de dorpjes (of wijken) Poortugaal en Rhoon. Het gebied ligt vlakbij de Oude Maas. Die rivier staat in open verbinding met zee en daardoor is er sprake van een behoorlijk getijverschil en ook van een steeds wisselende waterstroming. Bij afnemend tij stroomt het water richting zee, en omgekeerd. Maar het water in de rivier is zoet; daarom wordt dit het ‘zoetwatergetijdengebied’ genoemd. Delen van het gebied, zoals Klein Profijt, stromen bij hoog water onder, bij afnemend tij valt het gebied vervolgens weer droog. Ook de flora is er bijzonder, met soorten als zomerklokje en spindotterbloem en ook diverse wat minder opvallende maar wel zeldzame soorten.

Vertrek om 08:00 uur vanaf het parkeerterrein bij het gemeentehuis. De excursie duurt de hele dag. Aanmelden uiterlijk donderdag 12 mei bij Niels Jeurink via niels.jeurink@gmail.com.

Geert Leurink en Gertjan van der Weerd.
Gratis voorstelling in Stadsgehoorzaal Kampen: Artiesten eren slachtoffers nationaalsocialisme met muzikale presentatie Algemeen 1 mei, 08:00
Johannes van der Stouwe en Johan van der Kolk zetten hun handtekening onder de samenwerking.
Brugmedia neemt Nieuwsbode en Zwartsluizer Reclameblad over Algemeen 30 apr, 20:00
Afbeelding
Organisaties, meld je aan voor de vrijwilligersmarkt Algemeen 30 apr, 16:34