Overijssel stimuleert innovatie in maakindustrie

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Een consortium van TenCate ontvangt 1,5 miljoen euro van Overijssel voor 'The Factory of the Future.' Het doel: de productie van geavanceerde materialen als beschermende weefsels nog efficiënter, duurzamer en slimmer te maken. Gedeputeerde Rietkerk maakte zich de afgelopen jaren sterk voor deze baanbrekende technologische innovatie in de maakindustrie in Oost-Nederland.

Door middel van nieuwe technologieën, zoals digitale inkjettechnologie, zullen in de nabije toekomst tevens nieuwe innovatieve materialen kunnen worden geproduceerd, zogeheten smart materials. De introductie van digitale inkjettechnologie heeft tegelijkertijd als voordeel dat kan worden ingespeeld op individuele klanteisen (?mass customization' en ?on demand delivery') en dat processen digitaal kunnen worden ingelezen door de koppeling van het productieproces via het internet aan diverse relatienetwerken.
Ten Cate heeft in een duurzaam vernieuwde locatie op het bedrijfsterrein in Nijverdal een pilot opgesteld, die tevens mogelijkheden zal bieden voor andere bedrijven om proeven uit te voeren met deze nieuwe digitale technologie. Deze testlocatie zal voor het einde van dit jaar officieel worden geopend.

Versterking concurrentiekracht
Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie van de provincie Overijssel, heeft zich jarenlang sterk gemaakt voor deze ontwikkeling in de maakindustrie in Oost-Nederland: "Innovatie is speerpunt bij de versterking van de concurrentiekracht van ons land. Overijssel geldt als een van de grootste drijvende krachten van de Nederlandse kenniseconomie. Het huidige tijdperk van het internet of things vraagt om het versterken, vernieuwen en verbinden van wat we reeds aan innovatiekracht hebben. Het consortium onder leiding van TenCate levert met dit baanbrekende project een bijdrage aan smart production, smart materials en de ontwikkeling van slimme businessmodellen. Het project is tevens van groot belang voor de regionale economie, het toeleverende MKB en de groei van de regionale werkgelegenheid, zowel direct als indirect. Naar verwachting levert deze ontwikkeling in de komende vijf jaar regionaal ten minste 50 tot 100 directe arbeidsplaatsen op. Daarnaast heeft het een aanzuigende werking op andere, ook internationale, bedrijven".