Boekuitreiking van Herman Broers (r.) aan Mart de Waard
Boekuitreiking van Herman Broers (r.) aan Mart de Waard Foto: Freddy Schinkel

Nieuwe verhalenbundel van Herman Broers

Algemeen

KAMPEN - Herman Broers, historisch auteur en biograaf te Kampen en Scherpenzeel (Frl.), heeft een nieuwe verhalenbundel uitgebracht: De Moonshine Bar. Maandag 9 mei overhandigde hij het eerste exemplaar aan goede vriend Mart de Waard, de geëmigreerde kleinzoon van Jo Leo Snoep (1903-1944), de tijdens de oorlog in Kampen gefusilleerde verzetsman en machinefabrikant.

De uitreiking van het eerste exemplaar vond plaats in de Moonshine Bar, een in lockdown gebouwde ‘saloon’ in Herman Broers’ achtertuin, die dankzij de trans-Atlantische vriendschap met Mart de Waard met een vette western-knipoog kon worden aangekleed. Mart kwam samen met zijn broer Wouter speciaal naar Kampen en Scherpenzeel voor de boekpresentatie en het bezoeken van hun grootvaders struikelsteentje op de hoek van de De La Sablonièrekade. Dankzij inspanningen van Herman, Mart en diens broer Wouter de Waard werd in oktober 2019 dit 52ste van 54 ‘struikelsteentjes’ door de Stichting Kamper Struikelstenen aan Snoep gewijd. Hoe dat precies ging en waar het toe leidde, wordt verteld in een van de 15 verhalen in deze bundel. 

De Moonshine Bar gaat over geschiedenis maar vooral over afscheid en afkomst, huis en thuis, leven en dood, strijd en liefde. De bouw van de saloon werd een persoonlijke metafoor voor reflectie en verwerking. Het maakt De Moonshine Bar als bundel tot Broers’ meest persoonlijke project sinds hij in 1994 met schrijven begon. Herman Broers (1970) publiceerde als historisch auteur en biograaf diverse boeken, zoals Dokter KolffBlauw HaarDe Stadskazerne en Verhalen van de Engelenberg. Hij is voorzitter van de historische Vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’, coördinator van het Historisch Tijdschrift en redactielid van de Kamper Almanak.

De Moonshine Bar is te koop voor 14,95 euro via https://hermanbroers.nl/ en bij The Read Shop Bos.