Kamper Jachthoorn Korps
Kamper Jachthoorn Korps Foto: archiefbeeld

Kamper muziekverenigingen komen weer in actie

Algemeen

KAMPEN - De Kamper muziekverenigingen zijn blij dat zij na twee jaar stilstand weer muziek mogen maken voor het publiek. Al meer dan 50 jaar zijn de verenigingen georganiseerd in de Combinatie van Kamper Muziek Verenigingen (CKMV). Op dit moment maken daar AMDG, Broederband, Euphonia, Excelsior, Kamper Jachthoornkorps, Kamper Trompetterkorps, Show- en Drumfanfare Oranje en Stedelijk Orkest deel van uit.

De gevolgen van twee jaar coronamaatregelen waren voor deze gevestigde namen uit Kampen niet mild. Met het wegvallen van vrijwel alle optredens verviel ook de voornaamste bron van inkomsten. De vaste kosten moesten niettemin gewoon betaald worden, terwijl de verenigingen niet altijd in aanmerking kwamen voor overheidsondersteuning. Zonder vaste repetities, waar de muzikanten altijd zo naar uitkijken, was het behouden van binding in de vereniging een uitdaging. 

Met de nodige creativiteit wisten de verenigingen deze problemen overwinnen. Maar de vergoeding die de muziekverenigingen ontvangen staat nu onder druk. Door beperkte budgetten bij organisatoren in Kampen en IJsselmuiden kan niet altijd een marktconforme beloning worden betaald. Onder het motto the show must go on verlenen CKMV en de verenigingen dit jaar desondanks hun medewerking aan allerlei activiteiten. “Maar er zal echt iets moeten veranderen als de gemeente Kampen haar muzikale cultuur met rijke historie op de lange termijn wil behouden”, aldus een woordvoerder van CKMV. 

Gelukkig bieden problematische ontwikkelingen meestal ook nieuwe kansen, waardoor er enig positief nieuws valt te melden. In samenwerking met het comité van de avondvierdaagse Kampen ontwikkelt CKMV momenteel een plan waarbij het muzikale aanbod op een evenement zo compleet mogelijk zal zijn. Op de avondvierdaagse zullen naast de gebruikelijke marcherende korpsen ook andere verenigingen hun muzikale kwaliteiten tonen. De organisatie heeft vertrouwen in dit concept, maar het neemt de permanente zorgen niet weg.