Afbeelding
Foto: Willeke Smits

Orgelconcert Willeke Smits in de Nieuwe Kerk te Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

KAMPEN - Willeke Smits geeft zaterdag 27 augustus een orgelconcert in de Nieuwe Kerk aan de Broederweg 34 in Kampen. Het concert begint om 20.00 uur, de toegangsprijs bedraagt 10 euro.

Willeke heeft haar opleiding genoten aan het Utrechts Conservatorium, waar ze orgel, kerkmuziek en koordirectie studeerde. Ze geeft veel orgelconcerten in binnen- en buitenland, en heeft een aantal cd’s uitgebracht. Ze is organiste van de Hooglandse Kerk te Leiden waar ze het 17e eeuwse historische De Swart-van Hagerbeerorgel bespeelt, evenals het Engelse Willis kathedraalorgel dat daar een aantal jaren geleden geplaatst is. Naast de concerten begeleidt ze de kerkdiensten in de Hooglandse Kerk en heeft ze een lespraktijk orgel en piano.

Bij de programmering van haar concerten neemt Willeke het te bespelen instrument als uitgangspunt, en zoekt ze naar een avontuurlijk programma. Omdat het orgel in de Nieuwe Kerk erg veelzijdig is, resulteert dit in een zeer afwisselend programma, met de componist Franz Liszt als rode draad. 

Het concert opent met een bewerking door Liszt van twee delen uit de Bachcantate ‘Ich hatte viel bekümmernis’. Verder klinken Liszt’s bewerkingen van twee preludes van Chopin (oorspronkelijk pianomuziek) en een Gavotte met zes variaties van Rameau (barokke Franse clavecimbelmuziek). 

Van Joseph Rheinberger, een componist die zich door Bach en Liszt heeft laten insprireren, staat een gedeelte uit de achtste orgelsonate op het programma. Van de Russische pianist Sergei Rachmaninov worden twee composities gespeeld die voor orgel bewerkt zijn door Reitze Smits, één van de docenten van Willeke. Het concert wordt besloten met een oorspronkelijk orgelwerk van Liszt, diens beroemde Preludium en Fuga over de naam Bach, waarbij het uiterste uit het orgel gehaald wordt.