Gerard Boeve, voorzitter van Oranjevereniging Wilsum.
Gerard Boeve, voorzitter van Oranjevereniging Wilsum. Foto: Tennekes

Van lampionoptocht tot 70’s-party: Weer drie goed gevulde dagen Oranjefeest in Wilsum

· leestijd 1 minuut Algemeen

WILSUM - Het Oranjefeest in Wilsum gaat donderdag 25 augustus weer beginnen. Het is alweer drie jaar geleden dat het Oranjefeest drie dagen geduurd heeft. Maar wat het nog bijzonderder maakt is dat het thema van het Oranjefeest dit jaar in het teken staat van 700 jaar Wilsum.

Sinds 1321 heeft Wilsum stadsrechten en dit zou groots gevierd worden in 2021, maar corona gooide roet in het eten. Met de zeskamp met een middeleeuwse stedenslag geeft de Oranjevereniging hier alsnog gehoor aan. Met als eigenlijke titel Wilsum 700 + 1. 

Maar wat kunnen we allemaal van deze drie dagen verwachten? Gerard Boeve, voorzitter van de 84-jarige Oranjevereniging van Wilsum legt uit: “Volgend jaar zal de vereniging 85 jaar bestaan en dat is natuurlijk een jubileum, die je niet zomaar voorbij kunt laten gaan.”

Maar eerst staat het Oranjefeest van dit jaar op het programma. “De voorbereidingen voor jet Oranjefeest beginnen meestal een week van tevoren”, zegt Boeve. “Met een man of veertien. We zorgen in die week dat het terrein netjes en veilig is. Verder maken we vaak veel materialen zelf voor zowel de kinderspelen op vrijdag als voor de zeskampspelletjes. Dat maakt het voor ons ook zo gezellig. En sluiten we natuurlijk af met een biertje en een gezellig praatje.”

Boeve heeft veel zin in het programma (zie hieronder). Hij kijkt uit naar de lampionoptocht. “Ik ben erg benieuwd wat er voor mooie wagens mee zullen doen dit jaar.” 

Op de vrijdagavond is er een grote 70’s party. Gerard Boeve doet dan ook graag een oproep komt allen in de jaren 70-stijl. “Daarnaast ben ik ook erg benieuwd naar de roofvogel- en uilenshow op de zaterdagmorgen.” 

In de middag zal er het fanatieke zeskamp tussen de dorpsbewoners gespeeld worden die in het teken staat van een middeleeuwse stedenslag. Op zaterdag om 19.00 komt er nog een smartlappen- en meezingkoor uit Apeldoorn met de naam Asem. Boeve: “Ik ben erg benieuwd hoe dit bij de dorpsbewoners zal aanslaan.”

Gerard Boeve is al meer dan zeventien jaar voorzitter van de Oranjeverenging in Wilsum. De eerste keer dat hij deze rol vervulde was op 5 mei 2005. Toen werd erin Wilsum nog een feest of activiteit georganiseerd met Bevrijdingsdag. 

Gerard zal dit jaar voor het de laatste keer het Oranjefeest leiden. “De bedoeling was eigenlijk om vijftien jaar vol te maken, maar door corona is het tocht wat langer geworden.” 

Naar een opvolger wordt nog gezocht. “En daar gaan we na het Oranjefeest ook weer verder mee, aldus Gerard Boeve. “Maar we hopen dit jaar eerst op een ontzettend mooi Oranjefeest!”

Overzicht programma:

Donderdag 25 augustus
12.30 Braderie Handel & Nijverheid in het dorpscentrum
20.45 Lampionoptocht met medewerking van het Jachthoornkorps uit Kampen en muziekvereniging Euphonia uit Wilsum

Vrijdag 26 augustus
17.00 Kinderspelen, friet en limonade
19.00 Clown Erico
21.00 Back tot he seventies met DJ Mark Donders

Zaterdag 27 augustus
9.30 rondgang Wilsum voor de schoolkinderen m.m.v. Euphonia
9.45 Koffietijd
10.30 Roofvogels- en uilenshow
13.30 rondgang Wilsum met de zeskampteams m.m.v. Euphonia
14.00 Zeskamp Wilsum 700 jaar stadsrecht er zal een Middeleeuwse stedenslag gespeeld worden. Verder zijn er springkussens en komt Tante Til schminken.
19.00 Apeldoorns smartlappen- en meezingkoor
21.00 Optreden van de coverband Karambam
22.00 Uitreiking van de ‘Oranje bokaal’

Zondag 28 augustus
19.00 Tentdienst