Afbeelding
Foto: Facebook.

Update: Politie vindt geen feitelijke basis voor geruchten kinderlokker

Algemeen

IJSSELMUIDEN - “Ik weet niet of jullie het al gehoord hebben, maar er is een kinderlokker actief.” Dit bericht gaat rond in vele apps in Kampen en IJsselmuiden. De eerste melding kwam op Facebook en ging over een man die eerst in Oldebroek actief was, maar nu ook in IJsselmuiden een kindje had aangesproken. Volgens de politie heeft zij echter nog geen enkele aanleiding om te geloven dat het om meer dan geruchten gaat.

De melding werd eerst gedaan op de vraag en aanbod van ’t Harde en omstreken. Het zou gaan om een getinte man met een wit baardje en een witte bus die vraagt aan kinderen of zij zijn puppy’s willen bekijken. Het bericht stelt expliciet dat de man daadwerkelijk ook ooit kinderen heeft verkracht.

Dit bericht werd vervolgens gedeeld door een bezorgde ouder in een buurtapp in IJsselmuiden met de aanvulling dat een nichtje van de deler van het bericht in IJsselmuiden ook door deze man was aangesproken. Hierop ging het bericht al snel als een lopend vuurtje door IJsselmuiden en Kampen.

Op Facebook laat de politie weten dat zij vele malen benaderd is over dit gerucht, maar dat zij na onderzoek geen feiten kan vinden die het gerucht zouden bevestigen. Er loopt op dit moment dan ook geen strafrechterlijk onderzoek. De politie waarschuwt ook dat het onnodig onrust veroorzaakt als dit soort geruchten gedeeld worden. “Daarnaast kan het iemand beschadigen als diegene onterecht beschuldigd wordt.”

Verder stelt de politie: “Het is altijd goed om met elkaar alert te zijn op verdachte situaties en personen. Bel direct 112 zodat we snel kunnen reageren. Lukt het echt niet om direct te bellen, bel dan zo snel als mogelijk met 0900-8844. Daarnaast kunt u thuis met uw kind of kinderen bespreken om voorzichtig te zijn wanneer zij worden aangesproken door iemand die zij niet kennen.”

Dit bericht is rond 15.40 uur upgedate.