Afbeelding
Foto: HermanIJssel

Column Ondernemen in Kampen Berg Makelaardij: Rookmelders verplicht?

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Sinds 1 juli 2022 geldt er een verplichting tot het hebben van rookmelders.Toen ik dit las, dacht ik eerst dat de betutteling er weer een hoofdstuk bij had gekregen. Toch even doorgelezen waarna ik mijn mening heb bijgesteld. Want kort door de bocht; Het risico op een dodelijke brand vermindert met maar liefst 70% als er brandmelders geïnstalleerd worden, blijkt uit de statistieken. Dat zijn toch wel hele harde cijfers.

Wat houdt het in? Verantwoordelijkheid van eigenaar en verhuurder

De bovenstaande verplichting rust op de eigenaar van de woning. De verkoper van een woning is dus na 1 juli 2022 in beginsel gehouden om de woning met vereiste rookmelders te leveren aan de nieuwe eigenaar.

Voormelde verplichting geldt eveneens voor verhuurders. Wordt de verplichte rookmelder niet op tijd geplaatst, dan lopen verhuurders het risico op een huurprijsvermindering. Het ontbreken van de rookmelders kan immers als een gebrek worden aangemerkt. Huurders zullen daarentegen hun medewerking moet verlenen voor het plaatsen van de rookmelders. 

Wat betekent dit voor bedrijfspanden.

In principe is het alleen voor zelfstandige woningen verplicht om een rookmelder te installeren. In handelspanden zijn rookmelders niet verplicht, met uitzondering van panden waarin een wooneenheid gevestigd is. Als u bijvoorbeeld een kantoor aan huis heeft of een schoonheidssalon, dan bent u wel verplicht om een rookmelder te installeren. Ook in panden die een ontruimingsroute hebben, is een rookmelder verplicht. De verplichting staat buiten eventueel aanvullende eisen die de (plaatselijke) brandweer kan stellen. 

Aan het type rookmelder is geen wettelijke eis gesteld, zolang deze maar voldoet aan de NEN kenmerken. Het wordt aangeraden om rookmelders te gebruiken die een batterij hebben met een levensduur van 10 jaar. De handhaving zal plaatsvinden door gemeentelijke ambtenaren, maar het zal praktisch moeilijk zijn om achter de deur te controleren of de rookmelder daadwerkelijk op elke etage hangt en naar behoren functioneert. Hier wordt dan ook een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid.

Nick de Vries