Afbeelding
Foto: Tennekes.

Column Ondernemen in Kampen: In verwachting

Ondernemen in Kampen

In verwachting
Zelden heb ik deze periode voor Kerst als zo erbarmelijk ervaren. Normaliter geniet ik namelijk van de gezelligheid van Kerst in oud Kampen. Ook zing ik in december altijd een handvol Kerstconcerten met mijn vocaal ensemble The Gents. Vorig jaar stonden wij op Kerstavond nog in een met 800 man volgepakte Deventer Bergkerk. Naast dat het schrappen van deze concerten een financieel debacle is, ervaar ik het gebrek aan live-muziek als een verarming van mijn leven. Zeker in december.

Coronazorgen
In die zin is de afsluiting van 2020 exemplarisch voor het hele jaar. Het coronavirus en de bijbehorende maatregelen van het Rijk hebben een enorme impact op onze samenleving. Zeker ook bij bedrijven. De afgelopen maanden heb ik veel met ondernemers gesproken. Een flink aantal van hen heeft grote zorgen. In de horeca en evenementenbranche gaat het natuurlijk over de vraag wanneer bedrijven überhaupt weer open kunnen. Maar ook in andere sectoren zijn er zorgen over de gedaalde omzet, de vraag of het personeel in dienst kan blijven en soms zelfs of een faillissement kan worden afgewend.

Verwachting
In de christelijke traditie is deze periode voor Kerst (Advent) een tijd van verwachting: reikhalzend wordt uitgekeken naar de aanstaande geboorte van Christus. Dit jaar kijken velen - christen of niet - reikhalzend uit naar de komst van een coronavaccin als kortste route uit de crisis.

Vaccineren!
En dan staat het koor van antivaxxers op. Groeide de laatste jaren het aantal ouders dat hun kinderen niet inent al onrustbarend, nu verschijnen veel berichten over mensen die het coronavaccin aan zich voorbij willen laten gaan. Er zou te weinig bekend zou zijn over de langetermijneffecten en men ‘zich niet kan voorstellen dat een vaccin dat zo snel ontwikkeld vaccin is, veilig kan zijn’.
Die snelle ontwikkeling roept bij mij alleen maar bewondering en enthousiasme op. Wat geweldig dat er zo veel geld en wetenschappelijke kennis gebundeld is om dit succes te bereiken! Daarnaast geschiedt de beoordeling van de vaccins uiterst zorgvuldig: de wetenschappers van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) beoordelen de effectiviteit, kwaliteit én veiligheid ervan. Hun beoordeling níet vertrouwen is toch echt een radicale keuze om wetenschappelijke kennis te wantrouwen. Dat mag, maar is hartstikke irrationeel.

Mijn zorg is echter dat de radicale keuze van sommige mensen om niet te vaccineren, ertoe leidt dat we langer in deze coronacrisis zitten. Ik hoop dat wij wijzer zijn met elkaar, al is het maar uit solidariteit met de samenleving. Want hoe meer mensen beschermd worden tegen besmetting, hoe sneller de maatregelen opgeheven kunnen worden, de horeca weer open kan, evenementen weer bezocht kunnen worden en de economie weer op gang komt.
Vanwege een vaccin verwacht ik dat 2021 het jaar wordt waarin het coronavirus succesvol bestreden wordt, de economie zich opricht, wij onze geliefden weer kunnen omhelzen en volgend jaar december weer volop kunnen genieten van Kerst in oud Kampen en live-muziek. Juist daarom wens ik u een hoopvol Kerstfeest toe.


Geert Meijering (CDA)
Wethouder Economische Zaken
g.meijering@kampen.nl