De illegaal gekapte bomen tussen Vischrookerij en Berkterrein
De illegaal gekapte bomen tussen Vischrookerij en Berkterrein (foto: Maarten van Gemert)

Bomenkap naast Vischrookerij door Mateboer BV in onderzoek bij gemeente

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
BRUNNEPE – Op het strookje groen tussen de Vischrookerij en het bouwterrein aan de Berklaan zijn door Mateboer Projectontwikkeling BV bomen gekapt zonder vergunning. Het Bomenmeldpunt heeft dit aangekaart bij de gemeente die de zaak in onderzoek heeft. Volgens Mateboer was er geen vergunning noodzakelijk voor ”het verwijderen van de bosschages”.

Het terrein aan de rand van Brunnepe langs de IJssel, waar voorheen de Berkfabrieken stonden, is al jaren tot bouwterrein verworden. Gestaag verrijzen er vier woontorens. Een zesde geplande toren sneuvelde al in een vroeg stadium en de Raad van State stak een stokje voor de vijfde toren. De rookhokken van de Vischrookerij hoeven niet te wijken. De bomen wel, in de plannen van Mateboer.
Gerrit van Kuijk, technisch planontwikkelaar bij de van oorsprong Kamper onderneming, laat desgevraagd weten dat de ”bosschages” op de plek stonden waar de parkeergarage van de vierde woontoren gebouwd wordt. Dat betekent dat tegenover de rookhokken, en langs het pad naar de dijk, straks in een parkeergarage gekeken wordt of tegen een betonnen wand aan.

De illegale kap resulteert nu nog in een doorkijk van de Vischrookerij naar het bouwterrein en de woontorens (foto: Maarten van Gemert)

Gemeente Kampen ”brengt momenteel in kaart wat de schade is en wat dit betekent voor de herplantplicht,” laat een woordvoerder desgevraagd weten. Namens het Bomenmeldpunt geeft Dries van Putten aan dat ”de beleidsambtenaar de verwijderde bomen op geld kan zetten (de waarde van de bomen inschatten – red.) en dat als boete opleggen”.
„Hij kan ook het probleem bespreken en herplant voorstellen aan de aannemer. Wanneer er 43 bomen gekapt zijn en er 13 terugkomen, moeten deze dertien opgeteld dezelfde dikte hebben”, licht Van Putten toe. Een agendapunt voor wethouder Van der Sluis die Mateboer nog spreekt over het andere hoofdpijndossier: Bovenhavenstraat.

..

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 17 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 22 uur geleden