Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Kunstproject Susanne Maria Wolf: Expositie kunstenaars AZC Dronten in Stadskazerne

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Henk Jans)

Onder de titel MIJN NAAM IS/MY NAME IS, exposeert een tiental kunstenaars uit het AZC in Dronten hun werk in woord en beeld in Cafe´ Paatje in de Stadskazerne te Kampen. De mannen en vrouwen komen uit diverse landen. Initiator en begeleider van deze groepsexpositie is de beeldend kunstenaar Susanne Maria Wolf, die meestal werkt met maatschappelijk urgente thema’s.

“Het idee om met dit project te beginnen komt eigenlijk door wat ik meemaak in mijn omgeving”, begint Susanne. “Aan de Industrieweg zou bijvoorbeeld een noodopvang komen en dat riep weerstand op bij Kampenaren. Er wordt vaak afkeurend over nieuwkomers en de toestroom daarvan gepraat. Geregeld wordt de nationaliteit genoemd als het een buitenlander betreft die een misstap begaat. En wanneer statushouders je nieuwe buren worden, slaat die man dan zijn vrouw misschien? Draagt zij een hoofddoekje? Dat soort zaken vragen mensen zich af. Ze hebben er geen idee van. Het wordt ingegeven door angst voor het onbekende. Met deze expositie wil ik de kloof verkleinen en hoop ik dat mensen met elkaar in gesprek gaan”.

Susanne benaderde Ingeborg van Winssen van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), die Nederlandse taal doceert op het AZC Dronten. Een aantal van haar leerlingen zijn kunstenaar. Ingeborg vertelde hun over de plannen en zij waren daar enthousiast over. Zij heeft erg geholpen met dit project laat Susanne weten. “Ik bezocht het AZC vanaf april, e´e´n tot twee keer per maand om de groep te begeleiden”. In hun werk laten de makers iets zien van hun afkomst, identiteit en hun zoeken naar een nieuwe, veilige plek. “Zij hebben geweld meegemaakt, marteling en verkrachting en kunnen niet vrij in hun land leven. Deze verhalen hebben zij opgeschreven en uitgebeeld in diverse technieken zoals tekeningen, schilderijen, keramiek, fotoprints en textiel werk. Dat had een lange aanloop, omdat de mensen hun verhalen niet zo makkelijk wilden vertellen”, legt zij uit. “Ze waren persoonlijk en heftig waarbij veel emoties kwamen kijken. Maar ze konden ze kwijt zodat ze nu te zien en te lezen zijn bij de expositie”.

Susanne kan zich inleven in het gevoel van ontheemding en het moeten aarden in een vreemde, nieuwe omgeving. “Ik heb veel van land gewisseld en moest steeds ergens opnieuw beginnen. Zo heb ik gewoond in Duitsland, Belgie¨, Ierland, de Verenigde Staten, de Bahama’s en natuurlijk Kampen. Maar dat is duizendmaal minder erg dan wat zij hebben meegemaakt, vanwege trauma’s die zij met zich meedragen. In hun eigen land kunnen zij niet veilig leven en in het nieuwe land krijgen ze te maken met discriminatie. Ik hoop met het organiseren van deze tentoonstelling iets positiefs bij te dragen. Maar het brengt mijzelf ook wat goeds. Ik raak erdoor gei¨nspireerd en leer er veel van”.

De tentoonstelling is overdag, met uitzondering van zondag, te bezoeken tot 28 januari 2023. De toegang is gratis.

Nick de Vries

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.