Glazenier Chris de Goede (links) met assistent Fred Hekman.
Glazenier Chris de Goede (links) met assistent Fred Hekman. Foto: Aangeleverd.

Groot glas in lood ornament met thema corona voor Myosotis

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Henk Jans)

Glazenier en docent glastechnieken Chris de Goede werkt momenteel aan een glas in lood ornament van vijf bij vijf meter. Die biedt hij belangeloos aan, aan verpleeg en revalidatiecentrum Myosotis. 

Chris: “Ik doe dat uit waardering voor de zorg, die in de crisis een waardevolle rol speelt waarbij zij veel inzet toont. Tijdens workshops die geef in Myositis vernam ik dat zij graag verfraaiingen wilden aanbrengen in het restaurantgedeelte. Ik overlegde mijn idee met het management en zij waren meteen enthousiast”. De kleuren van het ornament zijn helder, zelfs vrolijk te noemen. Hier en daar zijn gebrandschilderde spatten te zien in de vorm van aerosolen. Door het geheel loopt een grote roodkleurige cirkel. “Dat betekent verbondenheid voor mij. Maar de cirkel wordt ergens onderbroken, wat de eindigheid van het leven symboliseert”.

De glazenier geeft bij het vervaardigen van het werk leiding aan een aantal cursisten van kunstencentrum Quintus, die hem daarin bijstaan. Eén van hen is Fred Hekman, die hiervoor een aantal malen per week vanuit Zwolle naar Kampen komt fietsen. Fred zegt: “Ik werk inmiddels een jaar of tien met glas in lood. In het begin lijkt daarin alles moeilijk, maar nu ben ik er eigenlijk behoorlijk bedreven in geworden. Het is een vak op zich; een ambacht”.

Chris vertelt dat hij vijf dagdelen les geeft op Quintus aan in totaal zestig cusisten in groepen van twaalf. Zij krijgen eerst een basiscursus glasfusion of glas in lood. Hierna kunnen zij zich opgeven voor de werkplaatsen. Daar gaan de dagdelen het hele jaar door, m.u.v. de vakanties. Er doen mensen mee in alle leeftijdsgroepen, waarbij de oudste maar liefst achtentachtig jaar is. Van de gevorderden zijn er een paar die al hebben meegewerkt aan het ornament. Na de vakantie komt daar nog een aantal mensen bij.

Werken met glas in lood is een eeuwenoud ambacht, laat Chris weten. “Je ziet het veel in kerken. Vroeger waren gewone mensen analfabeet, dus konden zij zelf geen kennis nemen van de inhoud van de Bijbel. Bovendien was deze in het begin in het latijn geschreven. Door afbeeldingen op onder andere glas in lood over Bijbelse voorstellingen konden kerkgangers toch van de inhoud gewaar worden”.

Veel van wat Chris maakt is in particulier bezit en kan dus niet openbaar bekeken worden. Maar wie eens in de Groningse Helperkerk of in de foyer van Cultureel Centrum te Heerde komt, kan een werk van hem bewonderen. In het restaurant van Myosotis zijn inmiddels twee segmenten van het ‘corona-ornament’ in de vensters geplaatst. Chris zegt: “We zetten de glas in lood ramen in delen in de sponningen. Vooral bij het grote raam boven de deur naar de tuin is dat nodig. Daar zullen we een steunframe maken waar de parten in bevestigd worden, omdat het geheel anders te kwetsbaar is. Er zit geen tijdsdruk aan het werken aan het ornament. Het kan maar zo een jaar of twee duren voordat het voltooid is”.

Nick de Vries

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 12 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 17 uur geleden