Vlnr: (Johan van der Kolk, Remmert Krantz, Bart-Jan Gardebroek, Frans van der Kolk, Melvin Brandenburg en Gerrit van der Veer).
Vlnr: (Johan van der Kolk, Remmert Krantz, Bart-Jan Gardebroek, Frans van der Kolk, Melvin Brandenburg en Gerrit van der Veer). Foto: Aangeleverd.

Bedrijfsleven kan in 2024 weer volop aanhaken bij Sail Kampen

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

KAMPEN – Sail kampen, waarvan de zevende editie in 2022 op de rol stond, kon vanwege de coronaperikelen geen doorgang vinden. Kunnen dan in 2023, in het Hanzejaar, de trossen weer los? Frans van der Kolk, voorzitter van het bijzonder maritieme evenement schudt zijn hoofd. ‘We hebben zeker twee jaar nodig om alles voor te bereiden.’ Kortom: ijs en weder dienende – lees: als er geen nieuwe virusvarianten en lockdowns de kop opsteken – kan er in 2024 eindelijk weer een Sail Kampen plaatsvinden. Voor alle ondernemers die tegen die tijd niet weten wat ze met hun geld moeten: de organisatie zoekt nog sponsoren om van dit paasevent – van 29 maart tot en met 1 april – weer een overdonderend succes te maken.

Door Alex de Jong/Attest Communicatie

Het is een goede traditie om Sail tijdens Pasen te houden. Dat weekend is direct de aftrap van het vaarseizoen’, klinkt het. ‘Hierdoor is het makkelijker om een grote diversiteit aan prachtige schepen vast te leggen aan de Kamper kade.’ De organisatie heeft kort overwogen om toch te gaan voor 2023, maar dat bleek niet haalbaar. ‘Sail is één van de grootste Paasevenementen van het land. Dat op juiste wijze op poten zetten, kost tijd.’ Bovendien wil de organisatie ondernemers en sponsoren meer tijd geven. Velen zijn net herstellende van de coronacrisis. Door het evenement later te plannen, kunnen zij zich ook beter voorbereiden, zo wordt gedacht.

Gul bedrijfsleven
In 2018 was Frans van der Kolk, namens Sail Kampen ‘belast’ met het binnen hengelen van sponsoren voor ‘het grootste maritieme evenement tijdens de paasdagen’. Waar de organisatie tijdens de 2014-editie veel moeite had om geld vanuit het bedrijfsleven los te krijgen, waren ondernemers in 2018 beduidend guller. ‘Nu hebben we daar als organisatie ook wel wat beter over nagedacht dan voorheen,’ zo stelde hij destijds. ‘Ondernemers willen best sponsoren, maar ze verwachten daar wel iets moois voor terug.’

In 2018 trok Sail Kampen 250.000 bezoekers; een record’

‘We worden natuurlijk ook steeds professioneler in onze aanpak en dat vertaalt zich in de groeiende belangstelling’, stelde hij toen tevreden vast. Tijdens de editie van 2014 bleef de teller steken op ‘slechts’ veertig mille aan sponsorgelden. In 2018 leek evenwel de ‘sky the limit’. Hoeveel er werd ‘opgehaald’, wil hij niet zeggen. ‘Maar blijkbaar gaat het economisch allemaal beter’, zo liet hij zich toen tijdens een interview ontvallen. ‘Dat, en onze tegenprestatie sprak de ondernemers veel meer aan.’ Er werd in 2018 rijkelijk gestrooid met VIP-kaarten. VIP-kaarten voor de vlootschouw, VIP-catering, en VIP-kaarten voor de feesttenten met (toen) bijzonder gasten als de Edwin Evers Band en Dré Hazes. Het werkte allemaal mee om ondernemers de knip te laten trekken. Of dit in 2024 ook op deze wijze gaat plaatsvinden is nu nog de vraag. De organisatie moet nog beginnen met de voorbereidingen. Wel is al zeker dat er hier en daar wat zaken gaan veranderen.

Sponsoring
In 2018 trok Sail Kampen 250.000 bezoekers; een record. Dat jaar werd er een zogenoemd Business Event Kampen georganiseerd en konden ondernemers hun relaties uitnodigen voor de speciale VIP tent. De website van Sail Kampen schotelde de gulle ondernemer een scala aan mogelijkheden voor. Hoofdsponsor was je voor 25.000 euro, ‘kapitein’ voor 12.500 euro, ‘stuurman’ voor 7.500, ‘bootsman’ voor 5.000 en ‘matroos’ voor 2.500 euro. Was dat allemaal te prijzig, dan kon je voor duizend euro ook nog ‘vriend’ van Sail Kampen worden. Wilde je omringd worden door eigen vrienden, werknemers, familie of relaties, dan boekte je als bedrijf een ‘iets’ groter sponsorpakket. Zo bedacht men een speciaal ‘Bedrijfsuitje-arrangement’ dat erg aansloeg. Of dat pakket er in 2024 weer bij zit? Ongetwijfeld iets soortgelijks, maar toch ‘anders’. Zo komt er in 2024 zeker geen feesttent bij het gemeentehuis meer. ‘Hoewel de optredens daar zeer succesvol waren, heeft de organisatie toch geconcludeerd dat het beter is om alle inspanningen te richten op het evenemententerrein bij de IJsselkade en rond de binnenstad’, aldus de organisatie. ‘Er zal weer volop worden gewerkt met live-muziek, maar nu niet meer met een paar grote acts, maar met meerdere acts op verschillende plekken. Zo is er meer diversiteit en voor elk wat wils.’
Voorzitter Van der Kolk kijkt uit naar het evenement in 2024. ‘We zijn trots dat we weer een nieuwe editie kunnen organiseren. Sail is een prachtig evenement dat de hele stad weet te verbinden. Een paar dagen lang bruist Kampen volop en speelt het zich landelijk goed in de kijker. Kampen zet zich hiermee toeristisch nadrukkelijk op de kaart.’

Overigens is het bestuur van Sail nog naarstig op zoek naar versterking van het bestuur. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom en bovendien hard nodig. Wie het leuk vindt om Kampen met een spectaculair nautisch evenement nog beter op de kaart te zetten, kan zich melden via info@sailkampen.nl.

Nick de Vries