Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Prettige ratjetoe tijdens groepsexpositie van culturele broedplaats ‘Het Werk’ in Huize Maria

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Henk Jans)

De twee aankomende weekeinden zal in Toonzaal Huize Maria, IJsselkade 25 te Kampen een expositie plaatsvinden door zestien kunstenaars van de culturele broedplaats ‘Het Werk’, die gevestigd is in de voormalige Willem de Zwijgermavo aan de Zandbergstraat 2 te IJsselmuiden. De makers Marcel Timmerman, Daan Jilesen, Chris Reinders en Geraart Westerink leggen uit wat ‘Het Werk’ inhoudt en wat het publiek van de tentoonstelling kan verwachten.

“Het Werk bestaat uit een groep kunstenaars die zich in deze oude school ‘antikraak’ verzamelt”, begint Daan, “hoewel ieder zijn eigen discipline en atelier heeft, vinden we elkaar en hebben contact middels een maandelijkse vergadering”.

De titel van de tentoonstelling is ‘explositie’

Toonzaal Huize Maria valt onder de stichting #workart van Douwe Buwalda en Bert van der Sluijs, die deel uitmaakt van de groepsexpositie. Zij was de afgelopen jaren door middel van exposities een broedplaats voor vele kunstenaars, maar zal deze activiteiten daar bee¨indigen. “Omdat Huize Maria gaat stoppen met haar toonzaal, nodigden Bert en Douwe ons uit deze expositie in Huize Maria te houden”, zegt Chris, “tegelijk is dit een mooie gelegenheid ons na de corona perikelen aan het publiek te presenteren”. Marcel: “de titel van de tentoonstelling is ‘Explositie’. Het wordt overweldigend van vorm en kleur omdat er een explosie van ideee¨n en concepten te zien zal zijn”. Geraart vult aan: “zoals tekst, schilderijen, tekeningen, industrie¨le vormgeving, textiel, mixed media, ruimtelijk werk; bijvoorbeeld animatierobotjes en upcycling...”, met een lach: “een prettige ratjetoe zullen we maar zeggen”. Daan beaamt: “het wordt lekker vol door de grote diversiteit van de makers”.

De kunstenaars zijn voornemens in ‘Het Werk’ een expositieruimte te realiseren. Ook bestaat er een zogenaamde ‘Vrije Ruimte’ waar diverse culturele initiatieven kunnen plaatsvinden, zoals lezingen op het gebied van kunst en cultuur, muziekoptredens of try-outs, workshops en lessenseries voor kinderen en volwassenen op het gebied van tekenen en schilderen. Door zich te presenteren hopen de makers dat als Toonzaal Huize Maria niet meer bestaat, het publiek zijn weg zal vinden naar de bruisende culturele broedplaats ‘Het Werk’ in IJsselmuiden. Wethouder van Cultuur Nieke Jansen zal de tentoonstelling 21 mei om 11.00 uur openen. De kunstenaars waarderen de interesse die van de gemeente uitgaat, want zij vinden het belangrijk dat men daar weet dat de gedachte aan broedplaatsen springlevend is.

De expositie in Toonzaal Huize Maria is geopend in de weekeinden van 21 en 22, en 28 en 29 mei van 11.00 uur tot 17.00 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Nick de Vries

Nick de Vries