Afbeelding
Aangeleverd.

Wie wat vindt, heeft slecht gezocht in Huize Maria

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Henk Jans)
Tijdens het project ‘Hoogtij 2.O’ exposeren wisselende duo’s Kamper kunstenaars een weekend in de tijdelijke broedplaats van toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade 25, te Kampen. Zij zijn daar dan aanwezig en aan het werk, waarbij ze op elkaar reageren. Voor de organisatoren Douwe Buwalda, Bert van der Sluijs (‘work#art’) en Rietje van ‘t Veen (samen ‘workheart’) is het tijd voor introspectie, nu de exposities even stil liggen in verband met de lockdown.

Op de vraag wat de bedoeling eigenlijk is van dat broeden antwoordt Douwe: “daar vraag je me wat. Er is geen bedoeling, want kunst heeft een bedoeling in zichzelf. Wij maakten samen een plan om de kunstenaars daar een plek omheen te geven. Dikwijls zijn kunstenaars in hun eentje bezig en vinden daarin iets uit. Maar er is een mooie dichtregel van Rutger Kopland die klinkt,
‘wie wat vindt, heeft slecht gezocht’. Rietje reageert: “dit kan bij de duo’s ook zitten in het zien van het werk van de ander, waardoor men zich afvraagt hoe daarop in te haken of aan te sluiten. Dan kom je vaak ergens uit wat je anders nooit hadden kunnen verzinnen”.

Douwe: “er komt publiek dat kijkt naar wat ze doen en dat zich vervolgens afvraagt wat dat met hunzelf doet. Dus krijg je een broedplaats die aantrekkingskracht genereert van mensen uit de stad”. Bert vult aan: “mensen worden er nieuwsgierig van en willen weten wat er gaande is. Ze merken dat daar iets spannends gebeurt. Omdat er iets ontstaat wat geen van beide kunstenaars bedenkt krijgt het opeens veel zeggingskracht. Dan willen veel mensen ook de volgende expositie zien, waar hetzelfde gebeurt, maar op een totaal andere manier. Dat geeft kleur aan het bestaan voor zowel de kunstenaars als de bezoekers”. Rietje: “het werkt ook aanstekelijk. Het gaat kriebelen; mensen willen weer wat maken, ergens mee bezig zijn”. “Daarom is dat koesterend contact en aandacht geven zo belangrijk”, reageert Douwe, “bezoekers vragen zich af wat de duo’s doen, waar ze mee bezig zijn, begrijpen soms dingen niet. In het contact met de kunstenaar krijgen ze dan iets met een kunstwerk. Dat werkt verbindend. Kunst is iets wat we allemaal kunnen en op e´e´n of andere manier ben je er al mee bezig als je er alleen al naar kijkt”. Het drietal merkt op dat, wil je toekomstgericht blijven, juist dat onderzoeken en uitvinden nu grote waarde heeft. Immers in deze tijd valt er haast niets meer te plannen? Het vraagt veel moed om van improvisatie uit durven te gaan. Daarom is het project ‘Hoogtij 2.O’ volgens hen verrijkend voor zowel kunstenaars als publiek.

Duo work#art, dat gevestigd is in Huize Maria, maakt internationaal ‘Locatie- specifieke installaties’. Hierbij bei¨nvloeden omgeving en installatie elkaar interactief. In het project ‘Hoogtij 2.O’ is Huize Maria de locatie als gastvrije ruimte om dit te laten plaatsvinden. Wie dit initiatief wil steunen, kan zich als vriend aanmelden via rietje@workheart.nl.
‘Hoogtij 2.O’ wordt mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernard Cultuurfonds, Het Cas, Het Snel Loket Kampen en de vrienden van workheart.