Afbeelding
Aangeleverd.

Textiel drukwerk en surrealisme in expo Huize Maria

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Henk Jans)

Na een pauze van twee weken in verband met corona regelgeving, hoopt Toonzaal Huize Maria het aankomende weekeinde haar deuren weer te openen. In de expositie estafette ‘Hoogtij 2.O’, waarin wisselende duo’s Kamper kunstenaars één weekeinde hun werk tonen, zal deze keer het stokje worden overgenomen door Rietje van ‘t Veen en Manon Horsselenberg. Zij zijn dan zelf aanwezig en reageren op elkaars werk.

Manon en Rietje hebben beiden een atelier in ‘Het Werk’, een locatie voor kunstenaars in IJsselmuiden. “Manon was daar veel aan het schilderen”, begint Rietje, “ik stelde haar voor om ontwerpjes te maken die we dan konden afdrukken op stof. Wij hadden beiden geen ervaring met druktechnieken, maar met de oude drukpers die daar staat kunnen we ons ontwikkelen”. Zij vertelt graag met textiel te werken. “Vanaf dat ik het me kan herinneren ben ik gek op stoffen, kleuren, kraaltjes en dat soort dingen. Daarvan maak ik geschenktasjes, mobilofoonhoesjes, stoelkussentjes; gebruiksvoorwerpen en dergelijke, maar dan net even anders”. 

Manon studeerde af aan de kunstacademie te Kampen in het jaar tweeduizend, richting beeldhouwen. Momenteel houdt zij zich bezig met het zgn. ‘up-cycling’ waarbij zij afgedankte gebruiksvoorwerpen een nieuwe bestemming geeft. “Ik verzamel spullen die ik op straat vind, zoals flessendopjes, takjes, delen van pennen en stel daar dingen van samen”. Zo construeert zij bijvoorbeeld spiegeltjes van scherven. Daaromheen maakt ze dan een lijst waarin zij die gevonden voorwerpen verwerkt. “Als ik wil schilderen maak ik eerst een collage van tijdschriften die ik koop in de kringloopwinkel. Dat ziet er eigenlijk een beetje surrealistisch uit. Op het eerste gezicht denk je ‘o leuk’ maar als je wat beter kijkt zie je dat het eigenlijk helemaal niet kan wat je ziet. Daarvan maak ik dan het schilderij”.
Het tweetal heeft elkaar gevonden in de druktechnieken die zij willen ontwikkelen. “Wij stellen allerlei ontwerpen samen waarbij wij onder andere verschillende oosterse motieven gebruiken”, legt Rietje uit, “daarbij werken we samen aan diverse werken. Ieder heeft haar eigen inbreng en het sluit wonderwel op elkaar aan. Wij begonnen daarmee toen we besloten een duo te vormen voor de expositie van ‘Hoogtij 2.O’ en het bevalt zo goed dat we van plan zijn dit door te zetten”. Manon reageert: “het is vooral het experimenteren dat we leuk vinden, ook voor wat betreft het te gebruiken materiaal. Zo gebruikten we het begin goedkope verf die uitliep. Daar zijn we toch maar vanaf gestapt”. Rietje vult aan: “er worden ook allerlei technieken bij bedacht. Als we de textieldruk af hebben kunnen er opeens kraaltjes en lovertjes bij komen en wordt het opeens heel verfijnd. Al met al gaat het om kleine gebruiksvoorwerpen”. Rietje en Manon zullen tijdens de expositie de drukpers meenemen, zodat het publiek kan zien hoe zij bezig zijn.

De expositie ‘Hoogtij 2.O’ in Toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade 25, is geopend op zaterdag 21 en zondag 22 november van 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Eén en ander is onder voorbehoud, omdat tijdens het plaatsen van dit artikel nog niet bekend was of de expositie in verband met de Covid-19 regelgeving door kan gaan.
‘Hoogtij 2.O’ wordt mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernard Cultuurfonds, Het Cas, Het Snel Loket Kampen en de vrienden van workheart.