Deze column is geschreven door Hans Both.
Deze column is geschreven door Hans Both. Foto: Herman Ijssel

Column Ondernemen in Kampen: Corona-verwachtingen

· leestijd 2 minuten Algemeen

Acht maanden lang waart het coronaspook in de wereld, in ons land, in ons bedrijf en volgens de statistieken momenteel in driehonderd duizend personen in Nederland. Er is sprake van een ware pandemie. Ik heb het even opgezocht: het woord is een samentrekking uit het Grieks en betekent ‘het hele volk aangaande’. Dat ziet dan uiteraard op de mate van besmettelijkheid. Waar ik bij het begrip ‘het hele volk’ onwillekeurig ook aan moet denken is aan de mateloos irritante eigenwijsheid van zeventien miljoen Nederlanders. Die eigenwijsheid wordt gevoed door talkshows, kletspraat en jeugdige onbezonnenheid, maar ook senioren eigengereidheid.

Als ondernemers hebben we grote zorgen over de toekomst. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de vraag in hoeverre beleidsmakers vóór de coronacrisis goed hebben nagedacht over de relaties tussen een pandemie en de economische gevolgen ervan (en ook de mentale gevolgen). Vanuit de economische wetenschap lijkt in ieder geval onvoldoende te zijn nagedacht over de desastreuze gevolgen van een pandemie. Een pandemie wordt zo erg als de mensen waaraan het wordt blootgesteld geen of verminderde lichamelijke weerstand hebben. Die verminderde weerstand zit klaarblijkelijk net zo in de economie anno nu. 

Ik las een artikel van bankeconomen die met de handen in het haar zitten vanaf maart omdat de economische gevolgen van de coronapandemie niet in hun modellen passen! Dit, terwijl het scenario voor de hand lag. Natuurlijk, achteraf praten is makkelijk, maar we weten toch al dertig jaar dat de Europese en zelfs de Amerikaanse economie steeds meer verslaafd is geraakt aan Azië, met name China. Ik begrijp dat virologen en infectiologen al jaren waarschuwden voor een dergelijke pandemie. Dan is het toch wel bijzonder om te zien dat geen juiste economische voorspellingen zijn gedaan begin 2020. Immers, de fabrieken in China gingen dicht. Daardoor konden Westerse fabrikanten geen onderdelen meer krijgen. Daardoor viel de productie hier stil. Geen inkoop betekent geen verkoop. Toen kwam het virus zelf onze kant op. Toen werd het aanbod van goederen nog minder. De economie zakte nog verder in. Dit fenomeen (aanbodcrisis) kende het model volgens de bankeconomen niet. Dan is de voorspellende waarde gering.

Het volk wil evenwel weten waaraan het toe is. Dus wat gebeurt er? Economen gaan toch ramingen en verwachtingen afgeven. Niet gehinderd door kennis van zaken neemt men die voorspellingen vervolgens voor waar aan. Voorbeeld: de huizenprijzen zouden gaan kelderen, daarover waren de economen het wel eens. Inmiddels laten cijfers uit de makelaarsbranche zien dat de huizenprijzen alleen maar zijn gestegen. Het was dus een waardeloze voorspelling.

Ten aanzien van voorspellingen moet je dus kritisch blijven. Voor ondernemers is het denk ik belangrijk dat je niet focust op voorspellingen, maar dat je focust op doelen, rekening houdend met onzekere factoren. Zo kan een vraag zijn: hoe word ik minder afhankelijk van de omgeving? Als ik zie dat er ondernemers zijn die het aandurven om, al dan niet tijdelijk, compleet andere producten aan te bieden dan waar het bedrijf voor is opgericht, dan getuigt dat van echt ondernemerschap. Ik denk dat de echte ondernemers nu boven komen drijven. Misschien moet ik een volgende keer in de column een aantal sprekende voorbeelden noemen, maar ik denk dat de gemene deler zal zijn dat die ondernemers oog hebben voor het menselijk kapitaal, inzetten op efficiënt gebruik van middelen en proberen duurzaam te ondernemen. 

Maar, ik kan er naast zitten. Deze column is namelijk geen voorspelling. Daar waag ik mij niet aan. 

Deze column is geschreven door Hans Both, voorzitter Industriële Club Kampen.