Deze bijdrage van Ondernemen in Kampen is geschreven door Chris Wiekeraad.
Deze bijdrage van Ondernemen in Kampen is geschreven door Chris Wiekeraad. Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Wandelen

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Sinds de laatste persconferentie over noodzakelijk geachte en met vrijwel onmiddellijke ingang doorgevoerde -zeer ingrijpende- Corona-maatregelen is het opnieuw veel rustiger geworden op straat.

Wat een volstrekt onwerkelijk straatbeeld is er weer ontstaan; alle horeca opnieuw helemaal dicht en dat zelfs voor de komende vier weken. Zelf geloof ik niet eens echt dat het ook bij ‘slechts” die vier weken zal blijven, maar misschien denkt of rekent het kabinet dat het gewoon beter is om slecht nieuws zoveel mogelijk “gefaseerd” te brengen.

Terwijl onze koning met zijn gezin -tot verrassing en veelal zelfs ontsteltenis van vrijwel het gehele kabinet en ook het overgrote deel van Nederland- voor vakantie was vertrokken naar Griekenland vroeg de rest van de mensen in Nederland zich af hoe de komende weken hier in Nederland door te brengen. Het advies/de instructie was immers duidelijk: blijf zoveel mogelijk thuis! Werk thuis, dineer thuis, recreëer thuis, enz.

Dat er inderdaad volop thuis wordt gewerkt, ondervind ik zelf iedere dag; in ons kantoorpand “De Melmertoren” is vrijwel niemand meer op kantoor aan het werk. Er staat al sinds ruim een week hooguit een enkele auto en ook het fietsenhok is vrijwel iedere dag zo goed als leeg. Toch is het op straat lang niet zo rustig als in het eerste begin van de Corona-crisis in maart 2020.

Ik herinner me nog goed dat ik in die eerste weken vaak vanaf mijn huisadres naar mijn kantoor in Kampen wandelde, toch zo’n 7 kilometer en dan onderweg nauwelijks iemand tegenkwam. En als je onderweg dan al iemand tegenkwam, liep je over en weer met een grote boog om elkaar heen. Die situatie duurde een aantal weken en na verloop van tijd veranderde het toch en kwam er weer meer drukte op de weg. In de zomer leek er zelfs nog maar weinig van de hele situatie in het voorjaar over; terrassen raakten weer vol en we genoten met zijn allen weer van het feit dat de horeca weer draaide, winkelen weer kon, enz. Alles dan wel met een aantal maatregelen en beperkingen, maar toch. Zeker, evenementen en grote bijeenkomsten zaten er nog steeds niet in en wie weet voor hoe lang dat ook nog. 

En nu, in de herfst van 2020 zitten we weer in een vergelijkbare situatie als in het voorjaar van dit jaar, medio maart 2020. Toch lijkt het erop dat veel mensen lang niet meer zo bereidwillig zijn om verregaande beperkingen als toen een soort van klakkeloos te accepteren. Er lijkt toch veel meer weerstand te zijn ontstaan en dat terwijl de situatie intussen mogelijk nog dringender lijkt te zijn dan in afgelopen voorjaar.

De medische wereld weet intussen dan weliswaar beter op het virus te reageren en anticiperen en zieken adequater te behandelen, maar toch dreigen ziekenhuizen door het hele land opnieuw en daarmee alweer overvol te raken en moet reguliere zorg op veel plaatsen zelfs alweer worden uitgesteld en/of stilgelegd. Verder zijn er alweer berichten dat patiënten in Nederland opnieuw moeten uitwijken naar Duitsland, waar ze kennelijk toch meer beschikbare zorgcapaciteit hebben.

Hoewel ik het de laatste maanden alweer aardig had “afgeleerd” en het gemak van gewoon met de auto naar kantoor gaan weer had aangewend, pak ik het wandelen naar kantoor toe toch maar weer op. Als coach wandel ik ook regelmatig met cliënten, terwijl mijn kinderen altijd moeten lachen om een van mijn recente domeinnamen wandelenmetwiekeraad.nl.

Maar mij maakt het niets uit, want wandelen is gezond, er zijn weinig risico’s op blessures en veelal kom je vooral op hele andere -vrijwel altijd voornamelijk positieve- gedachten. Dat geldt juist en vooral ook bij coaching en daarom werkt het ook zo goed om dit bij mijn coaching toe te passen. 

Niet voor niets wijs ik mijn coachingcliënten vaak op een oude wijsheid: “Voel je je niet goed? Ga wandelen. Voel je je dan nog niet goed? Ga weer wandelen!” Probeer het zelf maar. Het werkt, ik verzeker het je. 

Chris Wiekeraad, advocaat-eigenaar Wiekeraad Advocatuur, NLP-coach & voorzitter VOC Kampen