Afbeelding
Aangeleverd.

Steunouder Kampen: ‘een wekelijks feestje voor onze zoon’

· leestijd 4 minuten Algemeen

Eind september is er een landelijke campagne gestart vanuit Steunouder Nederland om Steunouder extra onder de aandacht te brengen.

Iedere ouder met (jonge) kinderen zal het herkennen. Het is heerlijk, om ouder te zijn van die mooie  doerakken, maar soms ook loeizwaar. Hoe houd je alle ballen in de lucht, en hoe lukt het om af en toe op adem te komen? Er zijn gezinnen waarin dat niet meer lukt. Sterker, er zijn gezinnen waar ouders nauwelijks het hoofd boven water houden. Om welke reden dan ook. Als je dan geen opa’s en oma’s, broers of zussen of vrienden hebt om bij te springen, kan het je allemaal snel teveel worden. 

Voor die situaties en gezinnen bestaat Steunouder Kampen. Juist in deze tijden van corona kunnen gezinnen het extra pittig hebben, mogelijk kan Steunouder dan uitkomst bieden. 

Steunouders zijn volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen gezinsleven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen en te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen. Vaak wordt hiermee bovendien voorkomen dat zwaardere zorg nodig is.

Annet Horst en Adri van der Weerd zijn de coördinatoren van Steunouder Kampen. Ze werven Steunouders en matchen hen met de gezinnen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Adri vertelt: ‘Helaas zien we dat het voor deze gezinnen niet altijd even makkelijk is om hulp te vragen. Mensen denken vaak dat hun situatie niet ernstig genoeg is, dat ze zoiets toch niet zomaar kunnen vragen van een onbekende, of vinden het simpelweg te moeilijk om de drempel van het vragen over te stappen’.

Annet vult aan: ‘Terwijl we aan de andere kant zien, dat de steunouders het juist heel fijn vinden om op deze manier iets te kunnen betekenen. Omdat ze er zelf ook veel uithalen en het juist heel erg laagdrempelig werkt. Want wie heeft er niet een periode in zijn leven gehad dat het allemaal even heel erg zwaar was? Zo melden zich ook Steunouders aan die eerder zelf in hun leven hulp kregen bij de opvoeding van hun kinderen, en dat nu graag terug willen doen voor een ander. Zolang de scholen, de gastouders en de kinderopvang open blijven, blijft Steunouder Kampen ook open. En als dat niet kan zoeken we naar digitale oplossingen. Want appen, videobellen, samen een online spelletje doen of een luisterend oor bieden, dat kan ook helpen natuurlijk.’


Interview met Steunoudergezin
Mirthe en Joris (niet hun echte namen) hebben twee kinderen en zijn in augustus 2019 gekoppeld aan een Steunoudergezin met een dochtertje. We vragen ze hoe dat bevalt.

Mirthe
‘In juni 2019 werd ik door de POH’er van de huisarts getipt over Steunouder. Het ging op dat moment niet zo goed met mij en de zorg voor onze twee kinderen viel me zwaar. Mijn man probeerde om naast zijn fulltime baan ook zoveel mogelijk thuis te zijn, maar het was een onmogelijke spagaat. Vorige zomer werden we gekoppeld aan Lisa (zo heet ze niet echt, maar ik hou het graag anoniem). Onze jongste gaat nu elke week een dag naar haar toe. Hij vindt het een wekelijks feestje! En ik als ouder verheug me op de qualitytime voor mezelf. Niet als luxe vrije tijd maar om op adem te komen zodat ik het vervolgens weer vol kan houden. Wetend dat ons kind het goed heeft voelt die tijd elke week weer als een cadeautje aan mezelf. In het begin voelde het wat ongemakkelijk maar ik wist dat Erna bewust gekozen heeft om Steunouder te zijn en hier ook een training in heeft gevolgd. Er is vanuit Steunouder goed gekeken naar een juiste match en dit maatwerk gaf mij destijds ook het zetje om een afspraak te maken.’

Lisa: ‘De reden dat ik me heb aangemeld voor Steunouder is dat ik graag iets wil doen voor/met anderen wat goed te combineren is met onze dochter (van toen 9 maanden). Na een tijdje te hebben gezocht wat ik dan zou kunnen doen voor een ander, viel mijn oog op een advertentie van Steunouder Nederland, waarin Steunouders werden gezocht. Ik ging op zoek naar meer achtergrondinformatie en al gauw voelde dit heel goed. Het was precies waar ik naar op zoek was; ik kon iemand anders helpen door hun kind bij mij thuis te verwelkomen. Ik werk in het onderwijs en vind kinderen fantastisch, dus ik heb mij toen snel aangemeld. Elke donderdagmiddag haal ik hem op van de peuteropvang. Mijn dochtertje en hij hebben een hele goede klik samen. Zij is inmiddels twee, hij drie en ze worden allebei heel blij als ze elkaar zien. Als ik hem naar huis breng, zie ik de oprechte dankbaarheid van zijn moeder. Door hun Steunouder te zijn maak ik meerdere mensen blij: haar, haar ouders, ons dochtertje en onszelf.

Als je een groot hart hebt voor kinderen, is het een absolute aanrader om Steunouder te worden.

Als je een groot hart hebt voor kinderen, is het een absolute aanrader om Steunouder te worden. Vraagouders melden zich niet zomaar aan. Door de zorg voor hun kind voor een paar uurtjes over te nemen, steun je deze mensen enorm! Voor mij voelt het als een kleine moeite: ik doe iets wat ik heel leuk vind en ik help daarmee anderen. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe dankbaar de vraagouder is als ik die kleine meid weer naar huis breng. Regelmatig appt Mirthe me dat ze thuis aan het opladen is en ze er op die manier weer tegenaan kan, ontroerend vind ik dat. Een klein gebaar met een groot effect dus!’

Voor wie denken jullie dat een Steunouder helpend zou zijn? 
Mirthe: ‘Voor gezinnen die op adem willen komen en weinig netwerk om zich heen hebben. Er wordt echt goed gekeken naar een match. Je wordt niet zomaar gekoppeld aan iemand. Je bouwt echt een band op met de Steunouder en dit is fijn voor zowel het kindje wat naar de Steunouder gaat als voor mij als vraagouder.’

Lisa: ‘Voor mensen die een pas op de plaats moeten maken, maar hiermee niet bij anderen aan kunnen kloppen.’

Annet: ‘We zien ook wat het doet met een kind dat met vaste regelmaat op een plek komt waar hij of zij zichzelf kan zijn, mee mag draaien in het gezin van de steunouder, zich veilig voelt en leuke dingen kan doen. We zien voor onze ogen kinderen en ouders opbloeien. Juist omdat het zo ‘gewoon’ is.’

Dat is hoe Steunouder wil werken: door mensen, voor mensen. 

Steunouder loopt al in 22 gemeenten, waaronder Noordoostpolder, Zwolle, Hasselt, Zwartewaterland en Hattem. Meer informatie vind je op www.steunouder.nl. Nieuwsgierig of Steunouder iets voor jou is, of zou je zelf steunouder willen worden? Neem dan contact op met Annet of Adri. Dit kan via 06-36154175 of stuur een mailtje naar steunouder@kampen.nl.