Afbeelding
Foto: Herman IJssel

Column Ondernemen in Kampen: Neem het verenigingsleven niet voor lief! Stem jij ook?

· leestijd 1 minuut Algemeen

De impact van het coronavirus op ons leven is groot. De recente maatregelen raken opnieuw het verenigingsleven hard. Meer dan ooit hebben zij extra inkomsten nodig om het hoofd boven water te houden. Eén ding is zeker: het wordt een raar en rommelig seizoen.

De uitdagingen voor het verenigingsleven zijn groot
Er zijn steeds minder vrijwilligers, minder betrokken leden, gemeentelijke bezuinigingen, meer kosten en grotere verantwoordelijkheden. Veel verenigingen worstelen met de vraag hoe ze aansluiting houden met een individualiserende samenleving en hoe ze het hoofd bieden aan strenge wet en regelgeving. Een bestuurslid kan op persoonlijke titel aansprakelijk worden gesteld; barmedewerkers dragen grote verantwoordelijkheid bij het verstrekken van alcohol; zien toe op het rookverbod en zelfs het bakken van een frikandel of kroket is onderhevig aan regels.

Dit coronajaar heeft clubs niet alleen veel gekost, maar ook veel gebracht
Creatieve oplossingen binnen de coronamaatregelen werden gezocht en gevonden. De gedreven leidsters van de dans vereniging van mijn dochter gaven in no-time online danslessen, lanceerden toffe dans-challenges en namen gave videoclips op, omdat de aangeleerde dansen niet geshowd konden worden tijdens optredens. Allemaal gerealiseerd door vrijwilligers die veel tijd en energie steken in een gezamenlijk gedeelde passie. Nemen we die niet teveel voor lief?

Hoe komen de clubs sterker uit de crisis?
Ik hoop dat alle verenigingen in deze bijzondere periode hun blik op buiten gericht houden. Zorg dat je als vereniging weet welke hulpbronnen je kan aanboren. Blijf in contact met je leden, luister naar hun verhalen en behoeften en vraag ze mee te denken over creatieve oplossingen. Verhoog de contributie niet en houd je bestaande leden binnenboord. Stel betalingen niet uit! Alles wat je uitstelt moet wel worden betaald en voor je het weet zak je weg in een onoverzichtelijk moeras. Zoek aansluiting met scholen; projecten op school zijn vaak de manier om aan nieuwe jeugdleden te komen. Ga online en laat zien dat je bestaat, stel een extra persoon aan speciaal voor PR en communicatie. Denk na over moderniseringsontwikkelingen als inzetbaarheid van de accommodatie overdag, samenwerkingsverbanden en flexibel lidmaatschap en vrijwilligerswerk.

Jouw stem is geld waard
De maatschappelijke functie van alle Kamper verenigingen is niet in geld uit te drukken. En geld is juist wat zij nu hard nodig hebben. Verenigingen zijn geen bedrijven met een winstoogmerk en hebben geen grote buffers om op terug te vallen.
Dit jaar stelt Rabobank IJsseldelta € 150.000 van haar winst beschikbaar voor Rabo ClubSupport. Leden van de bank bepalen hoe de winst over de clubs in Kampen, Zwolle, Hattem en Genemuiden verdeeld wordt. Wel klant bij de Rabobank maar nog geen lid? Dat regel je met 3 klikken in de Rabo app. Hoe meer stemmen er op jouw club uitgebracht worden, des te groter de bijdrage die jouw club ontvangt. Breng je stem uit en steun de Kamper clubs. Kleine moeite, mooi gebaar!

Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29