Afbeelding
Buurman Fotografie

Column Ondernemen in Kampen: Vrijheid is niet vanzelfsprekend

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het Corona virus heeft ons leven op zijn kop gezet. Dat doet iets met je hoofd, met je hart, met onze mooie stad- en met de mensen om ons heen. Van het een op het andere moment heeft vrijheid in Nederland een andere lading gekregen. De crisis laat ons zien en voelen hoe belangrijk vrijheid is en dat de vrijheid die we al 75 jaar kennen niet vanzelfsprekend is.

Ja, de verplichte maatregelen beperken onze bewegingsruimte maar ontneemt niet onze vrijheid! We leven dan misschien in isolatie maar wel in een vrij en veilig land. Daarom roepen de huidige beperkingen in de verste verte geen associaties op met de oorlogsjaren. Maar dat gezegd hebbende betekent niet dat Corona je niet hard kan raken. Er staat veel op het spel; je eigen gezondheid en die van je dierbaren; je baan en het voortbestaan van je bedrijf.

De crisis maakt nieuwe krachten in ons los

Inmiddels zijn we gewend geraakt aan de verplichte opsluiting; weten we dat korte termijn plannen niet door gaan en schikken we ons in de nieuwe 1,5 meter economie. De nieuwe krachten die de crisis in ons los maakt zijn fenomenaal. We bedenken oplossingen, ontplooien nieuwe initiatieven, zijn creatief en in staat de positieve kanten van deze crisis te zien. Ons aanpassingsvermogen is indrukwekkend evenals onze saamhorigheid. En daar ben ik onwijs trots op!

Steuntje in de rug voor het verenigingsleven

De coronacrisis raakt onze samenleving als geheel maar ook verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven. Rabobank wil in deze bijzondere en hectische tijd hulp bieden via het Rabobank Coöperatief Fonds. Ben jij door de coronacrisis een hartverwarmend initiatief gestart, die een financiële bijdrage nodig heeft? Dreigt jouw vereniging in continuïteitsproblemen te komen bijvoorbeeld door het wegvallen van een belangrijk event of activiteit? Dien dan een aanvraag in via de website.

Aanvragen die niet in aanmerking komen voor een bijdrage zijn financiële tegenvallers die samenhangen met de normale bedrijfsvoering. Denk aan het niet kunnen betalen van de huur, het massaal opzeggen van lidmaatschap en gederfde horeca opbrengsten.

Samen staan we sterker in deze bijzondere tijd. Een tijd waarin nog geen zicht op het einde is. Misschien heb je moeite met de stilte, de lege agenda of de grote hoeveelheid tijd. Maar in deze noodgedwongen vertraging zit ook een kans. De mogelijkheid om je keuzes te heroverwegen, nieuwe prioriteiten te stellen en jezelf ruimte gunnen om bewuster en aandachtiger te leven. Leer nieuwe dingen en gebruik deze extra tijd om klaar te staan voor een ander. Wat doe jij met deze onverwachte kostbare tijd?

Tijd doorbrengen met je gezin, een aardig gebaar voor je buurman of help je een lokale ondernemer vooruit? Quarantaine zorgt ook voor sympathie en gezelligheid. We hebben allemaal de vrijheid om van deze tijd, samen iets moois te maken.

Jenneke Palland

trotse moeder en inwoonster van Kampen

Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta