Afbeelding
Jenneke Palland.

Ondernemen in Kampen: Van trots naar samen in gesprek!

· leestijd 2 minuten Algemeen

De indrukwekkende aanblik van boeren met hun tractors, bracht mij direct weer terug in mijn kindertijd. Wat genoot ik van het boerenleven! In de vakanties was ik vaak op de boerderij te vinden; een kalfje de fles geven, de koeien ophalen uit het land en ’s nachts je bed uit om een kalfje geboren te zien worden. Prachtige herinneringen die ik nog altijd koester.

De oh zo begrijpelijke boosheid van de boeren heeft niet alleen te maken met de huidige stikstofproblematiek, maar is ook een diep gewortelde frustratie dat boeren zich niet meer gewaardeerd voelen. Waarom? Boeren werken ongelofelijk hard. Voor ons! Iedere dag zijn ze vroeg uit de veren om met liefde, bloed, zweet en tranen te zorgen dat wij aardappels, zuivel, vlees en groenten kunnen eten. Boeren en tuinders doen werk waar de hele Nederlandse samenleving trots op mag zijn. De agrarische sector is één van de meest innovatieve sectoren in ons land. De sector is een belangrijke wereldspeler die internationaal groot aanzien geniet. Maar ‘trots zijn’ betekent niet iemand vrijpleiten van verantwoordelijkheid. Boeren zijn niet het probleem, maar een deel van de oplossing naar een duurzame landbouwtoekomst.

De kloof moet kleiner!
Waar we allemaal aan kunnen bijdragen is de kloof tussen boer en burger verkleinen! Door zelf een kijkje te nemen bij de boer en de tuinder. Bezoek een boer, ga in gesprek, spreek je waardering uit en geniet van de producten uit onze eigen regio. Gun jezelf én de ander het vormen van een breder beeld.

In onze gemeente zijn er genoeg boeren die je uitnodigen op hun erf. Bijvoorbeeld tijdens ‘Kom in de kas’ en ‘IJsseldeltadag’. Bij drie bijzondere bedrijven kun je het hele jaar het natuurleven proeven en beleven. Aardbeienkwekerij Kalter is een moderne duurzame kwekerij waar je heerlijk kunt spelen, zelf je aardbeien mag plukken en in de boerderijwinkel streekproducten kunt kopen. Je leert alles over het kweken van fruit.
Ook bij Boerderij Polderzicht in Mastenbroek kun je een kijkje nemen in het leven van de natuurboer. Met tal van leuke activiteiten zoals een tochtje met de trekschuit, een ritje met de weidevogel safari bus of een rondleiding langs de melkrobots, koeien en kalfjes.
Ontdek ERF-1 en hoor het verhaal achter deze biologische melkveehouderij met eigen verwerking van melk tot heerlijke zuivelproducten. Bezoek de stal, volg een workshop of leer samen met een hele schoolklas alles over gezond voedsel. Leerzame en leuke uitjes voor jong en oud!

Oplossingen voor complexe vraagstukken zoals de stikstofproblematiek heb ik niet. Ik weet wel dat vingertje wijzen ons niet verder helpt en dat we allemaal een rol hebben. We moeten de uitdagingen in onze samenleving met elkaar aanpakken. We komen verder wanneer we alle energie en boosheid omzetten in power en oplossingen. Martin Luther King had hier al een mooi inzicht over wat ik graag met jullie wil delen “De ultieme taak is om mensen bijeen te brengen en te verenigingen, zodat hun woede een transformerende kracht wordt”. Wat ligt binnen jouw cirkel van invloed om te zorgen voor een betere wereld?

Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta