Margriet Vonno.
Margriet Vonno. Foto: Aangeleverd.

Kamper Ambassadeur: De Kamper Almanak

· leestijd 1 minuut Algemeen

Kampenaar Margriet Vonno-Landman vertrok in augustus 2017 als ambassadeur voor Nederland naar Singapore. In De Brug doet zij periodiek verslag van haar belevenissen.

Als kind hield ik al van lezen. Ik was daar uren zoet mee. Ik had een probleem toen ik vrijwel alle boeken voor mijn leeftijdscategorie die in de oude bibliotheek op de Oudestraat waren had uitgelezen. Gelukkig mocht ik, geholpen door een aardige bibliothecaresse, al iets eerder ook kiezen uit de boeken voor volwassenen. Nog steeds lees ik graag. Op mijn nachtkastje in Singapore ligt nu een bijzonder boek.

Dankzij mevrouw Werkhorst, de echtgenote van dierenarts Werkhorst uit IJsselmuiden, heb ik de Kamper Almanak 2020 in Singapore gekregen. Tijdens mijn middelbareschooltijd was je altijd welkom bij haar thuis (ik zat op het Calvijn met haar zoon Klaas) en ook nu blijft ze nog aan mij denken. 

Al lezend in de Almanak zie ik de plattegrond van Kampen haast voor me. In een huis de Boven-Nieuwstraat, waar ik vaak doorheen fietste, heeft de hertog van Alva ooit gelogeerd. Dat weetje heb ik ooit uit een eerdere Kamper Almanak editie onthouden. Ik ben nog steeds trots op de lange geschiedenis van Kampen waar zo veel historische gebeurtenissen plaatsvonden.

Covid-19 zal een prominente plaats krijgen in de toekomstige geschiedenisboeken. Het heeft impact over de hele wereld, zowel in Singapore als in Kampen. En het heeft ook effect op het werk van diplomaten.

Diplomatie is een contactsport: je kan bijvoorbeeld interessante informatie verkrijgen uit gesprekken in de wandelgangen bij conferenties. Ik ga regelmatig op bezoek bij Nederlandse bedrijven in Singapore om te zien hoe ze werken en te horen wat ze nodig hebben van mij en mijn team. Delegaties uit Nederland komen aan voor overleg en voor projecten. We werken zo in het buitenland mee aan het versterken van het aantal banen in Nederland. 

Gelukkig kan ik weer enkele gasten ontvangen en zelf beperkt op bezoek gaan. Dat is niet alleen motiverend, het is ook essentieel om resultaten te behalen bij onderhandelingen. Een groot deel van de contacten verlopen nu online. We werken momenteel aan een digitale handelsmisse voor vijf landen in Azië. Ondernemers uit Nederland worden online gekoppeld aan interessante partners uit landen als Singapore en Vietnam waar juist nu groeikansen zijn. Door de bemiddeling van diplomaten ter plekke wordt er gezorgd dat er betrouwbare partners komen voor Nederlandse ondernemers. We sorteren zo al voor op de heropening van grenzen.

Het is allemaal spannend en nieuw, maar ook zeer motiverend. Kansen scheppen in deze tijden, ouderwets samenwerken tussen diplomaten en Nederlandse ondernemers op een vernieuwende wijze.

Zelf ben ik heel blij dat ik tot de zomer van 2022 in Singapore mag werken om mijn steentje bij te dragen aan al deze ontwikkelingen. Zo voel ik mij ook weer onderdeel van een lange geschiedenis en wie weet kan ik er later nog eens over lezen in een Almanak.