Afbeelding
archieffoto

Portretkunst en vrije vogels in expositie Huize Maria

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Tijdens de expositie estafette ‘Hoogtij 2.O’ die plaatsvindt in Toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade 25, tonen het komende weekeinde Liza Meijer en Gerda van Dieren hun werk. Met uitzondering van de schoolvakanties exposeert daar ieder weekeinde een ander duo Kamper kunstenaars. Zij zijn dan aanwezig, waarbij ze op elkaars werk reageren.

Gerda en Liza kwamen met elkaar in contact via de whatsapp-groep van ‘Hoogtij 2.O’. “Ik zocht iemand om samen mee te exposeren en Gerda reageerde daarop”, begint Liza. Gerda vult aan: “Ik exposeerde op dat moment in de Smaeck van Campen waar Liza kwam kijken. Zij liet me haar werk op haar mobiel zien”. Liza: “Ik schilder fantasievogels die voortkomen uit een innerlijke wereld. Het is voor mij vaak een verrassing wat er uit komt. De vogels verbeelden vrijheid. Deze zijn lichtgekleurd, hebben zachte tinten en zijn gevormd door golvende lijnen waaruit de dieren ontstaan”. Liza zegt al van jongs af aan te tekenen en te schilderen. “Maar ik heb de kunstacademie in Kampen ook een aantal jaren bezocht”. Voordat zij aan de serie met de vogels begon tekende zij veel landschappen en portretten na van foto’s. Het valt Gerda op dat daar de kleuren veel harder van zijn. “Wat je nu maakt is veel meer jij” vindt ze.

Ook Gerda tekent en schildert al van jongs af aan. Zij won daar op de lagere school prijzen mee. “Zo is het begonnen”, legt Gerda uit. “Ik kon altijd makkelijk tekenen. Portretten die ik uit het hoofd maakte, altijd zeer realistisch. Dat heb ik mijzelf aangeleerd, een opleiding heb ik nooit gehad. Maar toen ik mij in het begin van de jaren negentig aansloot bij de kunstenaarsgroep De Varfdeuze heb ik veel opgestoken van Bas Steller, die daar eveneens lid was”. Momenteel maakt Gerda portretten van mensen met een wat langgerekt profiel. Dat doet ze op doek en hout. “Ik jutte ook wel eens hout uit de IJssel, waarop ik die figuren schilderde”. Zij heeft veel evenementen bezocht in Nederland en Duitsland, waar ze zich bezighield met het sneltekenen van portretten van bezoekers. “Maar ik doe nu alleen nog maar Nederland en wat ik kan behappen”, zegt ze met een lach.

Het tweetal weet nog niet hoe ze op elkaar gaan reageren tijdens de expositie. “Maar ik ga in ieder geval de eerste dag kleine tekeningen van vogels maken”, laat Liza weten. “Die doe ik dan in een luciferdoosje en geef ik mee aan bezoekers”. Gerda gaat portretten van bezoekers maken. “Ik neem een hele stapel papier mee en ga sneltekenen. De mensen mogen hun schets dan meenemen. Verder zien we wel hoe het gaat. In de loop van het weekend komen we misschien wel op ideeën als we elkaar bezig zien”.

De expositie ‘Hoogtij 2.O’ in Toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade 25, is geopend op zaterdag 5 en zondag 6 december van 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De RIVM-richtlijnen worden in acht genomen.

‘Hoogtij 2.O’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds, Cas, Snel Loket Kampen en vrienden van Workheart.

Fred Sollie

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29