Afbeelding
Huize Maria

Licht werpt geen schaduw in online-expositie van Buwalda en Roos in Toonzaal Huize Maria

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Henk Jans)

KAMPEN - De expositie estafette onder de noemer ‘Hoogtij 2.O’ in de tijdelijke broedplaats van Toonzaal Huize Maria, aan de IJsselkade 25 in Kampen, is al een aantal maanden in volle gang. Daar exposeren steeds wisselende duo’s Kamper kunstenaars een weekend. Normaal gesproken zijn zij daarbij aanwezig en aan het werk, maar in verband met de corona maatregelen zal het duo van het aankomende weekend; Manon Buwalda en Rob Roos, de tentoonstelling online verzorgen.

In de maand september van het vorige jaar exposeerde het tweetal in de toonzaal met het thema ‘Jij bent de bedoeling’. Rob: “Manon heeft toen bezoekers geïnterviewd waaruit teksten voortkwamen en ik fotografeerde portretten”. Manon vult aan: “dat ontstond en dat wilden we ook heel graag. Wij creëerden een aantal randvoorwaarden, zoals een lichttent plaatsen waarin bezoekers werden gefotografeerd. Dat kreeg uiteindelijk de vorm van portretten en verhalen van mensen en gesprekken over het thema. Wat doet dat met jou? Wanneer ben je de bedoeling? Wanneer voel je dat of wanneer juist niet? Het logische was om daar nu op voort te borduren, maar dat werd overhoop gehaald door de corona maatregelen”.
De expositie in september was maar een stap in hun project. Voor de tentoonstelling van het aankomende weekend bestaan een aantal ideeën. Rob: “we hebben in ieder geval weer een thema waardoor je aan het denken wordt gezet: ‘Licht werpt geen schaduw’. Dat gaat over het licht in jezelf (jij bent de bedoeling). Schaduwen zijn allerlei belemmeringen om dat te laten schijnen, maar het licht in jezelf heeft geen schaduw”. Manon schrijft voor de expositie teksten (‘dansen met schaduwen’) die verband houden met het thema. Het idee is dat Rob daarbij een film opneemt waarin licht en schaduwspel te zien is.
Rob: “anderhalf jaar geleden maakte ik een video opname waarin licht viel door een hoog dakraam waar bomen voor stonden. Dat projecteerde beneden op de muur een heel mooi schimmenspel. Misschien dat we daar wat mee kunnen”. Manon vindt dat het geen zin heeft om online portretten te laten zien. De corona maatregelen doorkruisen het idee om op die uitkomst fysiek door te kunnen werken.
"We hebben een aantal componenten en ideeën. Mijn teksten, de film van Rob en verder een hele rol behang die is volgeschreven met dingen die voortkwamen uit de expo van september. In het weekend gaat daar een concreet product uit ontstaan”.Het tweetal gaat door middel van livestreams laten zien hoe het daarmee bezig is. Belangstellenden kunnen via Facebook meekijken. Vul op Facebook in het zoekvak ‘Hoogtij' in en kies het account ‘Hoogtij 2.O'. Er is nog een ander account dat Hoogtij heet, maar dat gaat over rugby. Toch wat anders. Als je de pagina liket, krijg je er melding van als er een livestream gaande is. Maar je kunt alle streams ook achteraf bekijken.‘Hoogtij 2.O' wordt mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernard Cultuurfonds, Het Cas, Het Snel Loket Kampen en de vrienden van workheart.