Afbeelding
Tennekes.

In gesprek met de cultuursector in coronatijd Jan Liefting: Niemand in de Stad

· leestijd 2 minuten Algemeen

“Wat niet kan, dat kan niet. Met Ventura zijn we natuurlijk op zoek gegaan naar alternatieven. Kijken naar wat wel kan, zeker voor onze vele vrijwilligers en artiesten. Want die willen zo graag! Liever gister dan morgen.” Jan Liefting berust zich in het feit dat vele evenementen dit jaar niet door zijn gegaan. Ventura, zijn geesteskind, staat bekend om het landelijk bekende theaterfestival ‘Kerst in oud Kampen’.

In deze nieuwe serie artikelen in De Brug gaat cultureel ondernemer Marco Hulsebos in gesprek met makers en aanbieders van kunst en cultuur. Hoe gaan zij om met de mogelijkheden en onmogelijkheden tijdens de Coronacrisis? Info: marcohulsebos.nl.

“Het is een rare tijd, normaal zouden we nu (16 december, red.), druk bezig zijn met de puntjes op de i voor ‘Kerst in oud Kampen’. In het weekend van 19 en 20 december zou onze 21e editie plaatsvinden. Het weer lijkt goed, dus het zou weer een mooi evenement geworden zijn. We hadden voor dit weekend al snel een alternatief bedacht, maar ook dit nieuwe idee, ‘Winter in Kampen’, hebben we ook moeten verplaatsen. Dat staat nu voor 20 en 21 februari 2021 gepland.”

Ventura wil met haar evenementen verwonderen, verrassen, boeien en ontroeren. Winter in Kampen is een coronaproof sprookjesachtige wandeling door het park van Kampen. Afgelopen weken heeft Ventura de tuin van Myosotis omgetoverd, zodat bewoners en personeel zich even in een andere wereld waanden. Een mooie opdracht voor Ventura, waarmee de vele vrijwilligers en spelers weer iets hadden om naar uit te kijken.

Ventura is meer dan ‘Kerst in oud Kampen’. Enkele jaren geleden besloot Ventura haar musicalschool onder te brengen bij Quintus. Daarmee konden ze zich verder ontwikkelen met de professionalisering van hun theaterbureau. Ventura verzorgt namelijk ook straattheaterfestivals voor o.a. Urk en Hoonhorst. Daarnaast worden de verschillende acts geboekt voor uiteenlopende doeleinden. En daarmee reist Ventura door heel het land. “Ook deze opdrachten gingen natuurlijk niet door. We hebben in Kampen nog wel, ook weer coronaproof, het Zomer Beeldenfestival kunnen organiseren. Vijf zondagmiddagen konden mensen in het stadspark een route lopen langs levende standbeelden. De ruim 2500 bezoekers waren reuze enthousiast en dat was goed te merken in de vrijwillige bijdragen die bezoekers konden doen. Het heeft ons geen windeieren gelegd. Dat hadden we ook wel even nodig.”

Ventura heeft gelukkig de beschikking over vele vrijwilligers, anders is een jaar als deze zakelijk nooit vol te houden. Ook zoekt Ventura samenwerkingen op om zo hun vleugels verder uit te slaan. Met Kamper Events bijvoorbeeld. Voor Ventura een mogelijkheid om kleinere acts aan het werk te krijgen en het verhuur van de vele spullen die Ventura ondertussen bezit, verder uit te rollen. Voor Kamper Events een enorm uitbreiding van het aanbod voor hun klanten.

‘Kerst in oud Kampen’ dient als toeristische trekpleister voor Kampen. De editie van vorig jaar was een daverend succes, de immense Saurussen waren voor jong en oud een enorme beleving. “Dit soort acts willen we vaker naar Kampen halen, we willen natuurlijk nog meer groeien. Natuurlijk met behoud van het kleine, dat blijven we altijd trouw. Groeien kan ook wel, echter hebben we daar ruimte voor nodig. Een groter gebied waar we de route kunnen uitzetten. Dat is zowel voor de bezoekers, de gemeente en ons een enorme stap voorwaarts. Daarmee kunnen we van nog groter belang zijn voor het cultureel en toeristisch uithangbord van Kampen.” Betere marketing kan een stad zich niet wensen. Kijk naar Deventer met haar Dickens Festijn, eveneens landelijk bekend.

Met de professionalisering van Ventura ontstaan er ook natuurlijk ook wel uitdagingen, zoals de groei van ‘Kerst in oud Kampen’. Omdat het aantal landelijke aanvragen van acts, klein tot groot, erg is toegenomen de laatste jaren, loopt Ventura ook wat dit betreft tegen praktische problemen. “Puur gebrek aan opslagruimte. Daardoor kunnen we de spullen die we nodig hebben voor de acts niet snel en effectief laden en lossen. Dat is jammer, daarmee gaat veel kostbare tijd verloren. Een grote loods met stellages zou een geschenk uit de hemel zijn. We blijven dromen, bedenken en doen. Voor dromen en bedenken heb ik nu alle tijd. Want ik zit thuis dit weekend en het zal dan erg rustig zijn in de stad. Heel onwerkelijk om bijna niemand te zien, daar waar normaal duizenden mensen door de Kamper binnenstad stromen.”

Met een leeftijd van 73 jaar is Jan Liefting reeds 40 jaar een actief betrokken Kampenaar, die voor vele generaties van grote invloed is geweest, als leraar Nederlands, als voetbaltrainer of als drijvende kracht achter Ventura. Mensen die nooit te oud zijn om te blijven dromen verdienen een levend standbeeld. Liefst uit eigen keuken.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.