Links Vincent Agema, rechts Ad van der Marel.
Links Vincent Agema, rechts Ad van der Marel. Aangeleverd.

Bedrijfsprofiel Vivan: ‘Laat de gevolgen van deze crisis je niet overkomen: breng ze in beeld’

· leestijd 4 minuten Algemeen

Voor veel ondernemers is dit een periode die de grond doet schudden. Welke beslissingen maak je als ondernemer in deze vreemde tijden? Welke steunmaatregelen zijn beschikbaar? Dit soort vragen komt Vivan accountants- adviseurs dagelijks tegen. Met twee partners van Vivan blikken we terug op de afgelopen maanden en kijken we vooruit: wat staat ondernemers in 2021 te wachten?

Wanneer je de vestiging van Vivan accountants adviseurs in Kampen binnen wandelt word je openhartig ontvangen door e´e´n
van de medewerkers. Uiteraard op gepaste afstand. Het full service kantoor beschikt over drie vestigingen: Emmeloord, Urk en Kampen, gevuld met ervaren accountants, fiscalisten, juristen en salarisadviseurs. Bij Vivan worden alle krachten gebundeld. Zo kun je er als ondernemer bijvoorbeeld terecht voor het samenstellen van de jaarrekening, belastingadviezen, personeelszaken en juridische zaken.

SCENARIO’S IN DE PRULLENBAK
De gemoedelijke sfeer is niet alleen terug te vinden in de manier van omgang, maar ook het interieur. Op de overloop van het kantoor valt het oog meteen op de piano. De twee partners Ad van der Maarel en Vincent Agema zijn samen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vestiging in Kampen en wat blijkt: ze zijn beide muzikaal onderlegd. Al 24 jaar is Ad, accountant administratie- consulent in hart en nieren, werkzaam bij Vivan accountants – adviseurs. Regelmatig neemt hij plaats achter de toetsen, gewoon omdat het kan. Bedrijfsjurist Vincent heeft zich 16 jaar geleden bij de club gevoegd en is sinds januari 2020 toegetreden tot
de maatschap. Volgens Ad is hij een echte muzikant: “Vincent heeft naast zijn studies HEAO en WO-rechten de vooropleiding Conservatorium gedaan.” Afgelopen maart werd de toetreding van Vincent tot de maatschap geformaliseerd; de laatste handtekening werd gezet, waarna ze als partners het glas hieven. Nog geen week later zag de wereld er minder feestelijk uit. Nederland ging in lockdown als gevolg van Covid-19. “Je maakt je vooraf een voorstelling van hoe zo’n eerste jaar eruit ziet, maar in deze situatie besef je vrijwel direct dat alle scenario’s die je van te voren hebt bedacht in prullenbak kunnen,” vertelt Vincent. Hij vervolgt, “Covid-19 was en is een spoedcursus ondernemerschap en risk management in e´e´n.” Iets wat voor vele ondernemers herkenbaar is.

We kunnen onze klanten helpen door er voor ze te zijn en hard voor ze te werken                                        

VECHTEN VOOR BEHOUD
Vanaf het begin van de coronacrisis heeft het bedrijf gekozen voor een duidelijke en doortastende aanpak tegenover klanten. “Er ontstond paniek. Logisch, want in e´e´n klap ben je als ondernemer aan het vechten om te behouden wat je hebt”, geeft Ad aan. Vincent haakt in met een voorbeeld van een ondernemer uit de visindustrie die afzet aan grote restaurants. “Opeens is zijn aanvoer van vis niet meer mogelijk vanuit Marokko naar Nederland, omdat de grenzen zijn gesloten. Tegelijkertijd moet hij 150 mensen aan het werk houden. Die ondernemer raakt in paniek en belt ons op.” Ad knikt en vervolgt, “Wat wij vervolgens doen is laten zien dat we er voor deze klant zijn en dat we meedenken in oplossingen.”

Dit is precies wat Vivan doet voor iedere klant. Het bedrijf fungeert als klankbord. De lijnen zijn kort, zodat iedere ondernemer zijn eigen verhaal kan vertellen. Aan de hand daarvan wordt naar een bijpassende oplossing gezocht.


Aangeleverd.

EFFECT IN DE REGIO
Als accountantsorganisatie ziet Vivan wat de overheidsmaatregelen voor effect hebben op bedrijven, zowel landelijk als regionaal. Voorzichtig legt Vincent uit: “Wanneer je het percentage regionale ondernemers dat gebruik maakt van de steunmaatregelen, zoals de NOW, afzet ten opzichte van het landelijke gemiddelde, zie je dat wij het hier in de regio best aardig doen. Voor de klanten van ons kantoor geldt hetzelfde. Accountantskantoren fungeren in deze tijden als barometer.” De afgelopen periode heeft Vivan deelgenomen aan teamsessies met andere accountants uit de regio, waaruit dit beeld werd bevestigd. “Je kunt hier uiteraard niet al te veel conclusies aan verbinden, maar het geeft op z’n minst aan dat onze regio aan de vooravond van de coronacrisis economisch gezien in goede conditie was”, voegt hij vlug aan zijn verhaal toe.

VERANDERING STEUNMAATREGELEN
In 2021 komen aan veel steunmaatregelingen een eind. Of je zult als ondernemer verantwoording moeten afleggen waarvoor de steun is aangevraagd. In veel gevallen is het verplicht een accountant in te schake- len. Het duo geeft als voorbeeld: “Iemand heeft een subsidie van een ton ontvangen voor het uitkeren van salarissen. Vroeg of laat gaat de overheid vragen naar een uitleg waaraan dit bedrag is besteed.” Juist voor het afleggen van deze verantwoording komen producten in de branche die Vivan gaat aanbieden.

MISSIE VAN VIVAN
Ondernemers willen in deze tijden ondernemen en erop vertrouwen dat zij, dankzij hun accountant, het maximale uit hun bedrijf en werknemers kunnen halen. “Wij kunnen het niet leuker maken en in veel gevallen ook niet makkelijker. We kunnen onze klanten helpen door er voor ze te zijn en hard voor ze te werken. Dat is de missie van Vivan voor 2021”, aldus Vincent.

TIP VOOR ONDERNEMERS DOOR ONDERNEMERS
Ad geeft een belangrijke tip: “Wanneer je een onderneming start, schrijf je normaal gesproken een bedrijfsplan. Onze tip zou zijn: ga nu eens zitten tussen Kerst en Oud & Nieuw en maak voor 2021 het bedrijfsplan opnieuw. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de omvang van mijn bedrijf? Wat is mijn toekomst perspectief? Op welke manier wil ik dat bereiken en welke maatrelen moet ik daarvoor nemen?” Vincent beaamt deze tip: “Neem besluiten en acteer daarop. Regeren is vooruitzien.” Tot slot vult Ad aan: “Laat de gevolgen van deze crisis je niet overkomen: breng ze in beeld.”

Vincent Agema
Bedrijfsjurist

Partner sinds: 2020
Woonachtig: Kampen
Ontspanning: Sporten en reizen
Muzikale held: Bono
Motto: ‘The head has a plan the heart a story’

Trots op: Het begeleiden van een klant, bij de verkoop van zijn bedrijf aan een multinational. Ik zat net een jaar in het vak.

Ad van der Maarel                                                                                                          
Accountant Administratieconsulent

Partner sinds: 2009
Woonachtig: IJsselmuiden
Ontspanning: Tijd doorbrengen met mijn gezin
Muzikale held: Mijn liefde voor muziek loopt van Back tot Zwart en van de Beatles tot Guus Meeuwis.
Spreuk: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”

Trots op: Met bewondering kijk ik naar klanten die een plan voor ogen hebben, dat plan weten te realiseren en een prachtig bedrijf opbouwen. Ik ben trots wanneer ons kantoor daarbij betrokken is. Vorig jaar hebben wij een klant begeleid van een bijstandsuitkering, via het ondernemerschap naar een vaste baan, daar ben ik net zo trots op!                                                                                               

Vivan accountants - adviseurs
Scheerling 36 | 8265 GD Kampen (038) 331 7272 | kampen@vivan.nl www.vivan.nl.