Het plaats delict van het meest recente zedenincident
Het plaats delict van het meest recente zedenincident (foto: Maarten van Gemert)

Kampen belooft overlastgevende asielzoekers steviger aan te pakken

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Na enkele recente incidenten met asielzoekers uit het naburige AZC in Dronten, was de maat vol voor de Kamper burgemeester. In overleg met politie, buurgemeente en COA heeft Sander de Rouwe de zaken op een rijtje gezet. Hij voert vijf verbeterpunten door waarmee de overlast van asielzoekers moet afnemen.

Een kleine groep asielzoekers verstiert het voor de rest. De Rouwe benadrukt dat ”de overgrote meerderheid van de ongeveer 1.100 bewoners in het AZC een normaal en rustig bestaan leidt.” Enkele vluchtelingen uit die sterk wisselende groep maken echter misbruik van het onderdak dat Dronten hen biedt. De opvang van ontheemden in Kampen laat zien dat dat helemaal niet hoeft. Een vijftal punten krijgt de komende tijd extra aandacht.

Aanscherping
Allereerst gaat het COA scherper toetsen op overlastplegers bij verzoeken om overplaatsing van bewoners uit een ander AZC. De plaatsing kan, afhankelijk van de uitslag van deze toetsing, worden geaccepteerd of geweigerd. De wijkagent wordt geïnformeerd bij instroom van eventuele overlastgevers.
De mogelijkheid van een winkelverbod voor winkeldieven blijft bestaan. Dit initiatief namen winkeliers en politie een paar jaar geleden en blijkt zeer effectief te zijn. Wel moet een winkeldief worden aangehouden en bij een volgende keer volgt een winkelverbod. Als er tenminste sprake is van op heterdaad betrappen. Dat blijkt nogal eens lastig te zijn. Bij ernstige, herhaaldelijke overlast wordt een gebiedsverbod opgelegd. Dat is dit jaar één keer gebeurd.
Uit cijfers blijkt, volgens De Rouwe, dat de helft van de winkeldiefstallen in Kampen gepleegd worden door daders ’uit Dronten’. Een eerste aansporing van hem blijft daarom: „Doe aangifte!”

„De signalen van bezorgde burgers wil ik serieus nemen.” (Sander de Rouwe)

Intensivering
De gemeentegrens tussen Kampen en Dronten is tevens een politieregiogrens. De korpsen in Kampen en Dronten werken samen maar nog niet zo intensief als waarop nu ingezet wordt. Er zal doorlopend gezamenlijk overleg plaats vinden en eerder (voortijdig) informatie uitgewisseld worden. Er wordt gekozen voor een individuele, persoonsgerichte aanpak en niet voor een aanpak gericht op de gehele groep van 1100 mensen in het AZC.
Binnen de groep vluchtelingen, die in Kampen onderdak heeft gevonden, is geen enkel geval van overlast bekend. Noch bij de groep vluchtelingen uit Oekraïne, de ’ontheemden’, noch bij de groep in de noodopvang aan de Industrieweg. De Rouwe schrijft dit toe aan de kleinschalige opvang. Plus de directe begeleiding door ’maatjes’ en het draagvlak in de buurt.

Aanpak
„Wij kennen elkaar hier,” aldus de Kamper burgemeester. Zijn tweede aansporing is dan ook: „Haal mensen uit de anonimiteit.”
In een brief aan de gemeenteraad als de volksvertegenwoordiging van Kampen, geeft De Rouwe aan de overlast door asielzoekers en de aanpak daarvan zeer serieus te nemen. De aanpak heeft geen budgettaire gevolgen en desnoods zijn er landelijke subsidieregelingen beschikbaar. Met de geschetste maatregelen zou de overlast toch echt moeten afnemen.

..