Afbeelding
Foto: aangeleverd

CultuurZIEN volgt Kamper families in internationale handel

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Op vijf zaterdagmiddagen in februari en maart volgt cultuurZIEN Kamper families in de internationale handel. Vanaf de Hanzetijd gaat het via de VOC en de WIC naar de 19e eeuw. Met deze cursus wordt het Kamper jaarthema ‘Hanze’ verbonden met het landelijke jaarthema ‘afschaffing slavernij’. 

Veranderend perspectief op Oost en West 

Varen naar de oost of de west. In de Hanzetijd was het duidelijk wat hiermee werd bedoeld: naar de oost was de Oostzee en naar de west was richting Frankrijk, Portugal en Spanje. Hoe werkte het Hanze handelssysteem en waarin onderscheidde het zich van andere handelsnetwerken? Rond 1600 verschuift de betekenis van oost en west. Vanaf toen was varen naar de oost naar Indie en varen naar de west naar Amerika. 

Familie Kuynretorff, reders in Hanzetijd

De familie Kuynretorff behoorde tot de rijke redersfamilies in het Kamper hanzenetwerk. Al in de 15e eeuw treffen wij hen in de handel aan. Een eeuw later vestigden zij een handelshuis in Lissabon. Tijdens de Tachtigjarige oorlog raakte het handelshuis in de problemen. Hoe liep dit af?

Familie Hudde, op het snijvlak van Hanze en VOC

In de loop van de 16e eeuw verruilde de familie Hudde Kampen voor Amsterdam. Het bleek een goede keuze. In Amsterdam waren zij begin 17e eeuw betrokken bij de oprichting van de VOC. Ook vestigde zich een familielid in Nieuw Amsterdam, nu New York.  

Familie De Winter en de WIC

De De Winters waren een millitaire familie uit Brandenburg. In het midden van de 18e eeuw kwamen zij in Kampen terecht. In 1773 vertrok het gehele gezin van Johann Christoph de Winter naar ‘’de West’’, naar Zuid-Amerika. Zoon Jan Willem, de latere beroemde admiraal, was toen pas 12 jaar oud.  

De la Sablonière, Schulz en Van der Upwich, Kamper families in de koloniën

In de loop van de 18e eeuw vertrokken steeds meer Kampenaren naar de koloniën om daar hun geluk te beproeven. Wie een plantage bezat, stelde een directeur aan en vestigde zich weer in Nederland. Maar zo goed verging het niet Iedereen. 

Waar dit mogelijk is, wordt een lezing gecombineerd met een wandeling. Op dit moment wordt nog gezocht naar passende locaties voor de lezingen. De deelnamekosten voor vijf zaterdagmiddagen bedragen € 100. Inschrijven per onderwerp is ook mogelijk, dan bedraagt de prijs € 25 per middag. Aanmelden kan via kunst@cultuurzien.nl of bel met (038)331 10 24. 

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 10 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 22 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57