Afbeelding
Foto: aangeleverd

‘Ik zou liever Angel heten’ maakt identiteitsvraagstuk voelbaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Na het succesvolle debuut ‘Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed’, dat lovend werd ontvangen, is Mevrouw Ogterop terug met een nieuwe productie: ‘Ik zou liever Angel heten’. Op donderdag 16 maart is de voorstelling te zien in de Stadsgehoorzaal. 

‘Ik zou liever Angel heten’ (geschreven door Jibbe Willems) is een theatraal feest waarin personages, teksten, kostuums en situaties elkaar in hoog tempo afwisselen. Een stel komt in hun vakantiehuisje samen met vrienden om levens met elkaar te vergelijken, om daar troost of iets om na te streven uit te halen. Ze wachten nog op Angel. Ondertussen drinken ze. Ze drinken en praten. Menselijkheid, liefdesperikelen en pijnlijke stiltes wisselen elkaar af. Leven ze wel hun ware leven? Of verschuilen ze zich achter de rol die ze nu eenmaal toegewezen hebben gekregen in het leven? Naarmate de avond vordert worden de gesprekken intenser en intiemer; ze zoeken de uitersten van elkaars kwetsbaarheid op en schuwen extreme meningen niet. Ook blijken verhoudingen heel anders te liggen dan op het eerste gezicht lijkt en wordt duidelijk dat iedereen uiteindelijk maar een rol speelt. 

Voorstellingen over het spelen van een rol
Het is de tweede voorstelling in een driedelige serie van artistiek leider Lotte Dunselman. De serie toneelvoorstellingen gaat over toneelspelen, over het spelen van een rol. Waar ‘Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed’ (tekst van Magne van den Berg) ging over de rol van de actrice in het theater, liet Dunselman zich voor ‘Ik zou liever Angel heten’ inspireren door de rol die we onszelf geven, of opgelegd krijgen in het leven. Wie ben je, wie wil je zijn, wat vormt je, hoe doe je je voor, wie ben je voor de ander en voor degene die je liefhebt? Jibbe Willems schreef de tekst voor dit nieuwe toneelstuk. Het is de vijfde samenwerking tussen Willems en Dunselman.

“Het schrijven van Angel was een uitdaging, zoals elke tekst die ik voor Lotte heb geschreven een uitdaging was. Zij houdt nu eenmaal niet van normaal of voorspelbaar. Deze dialoog voor zes stemmen uit twee monden was net zo goed schrijven voor muziek als schrijven voor theater, maar ook het leggen van een puzzel, het uitdokteren van een labyrint én het maken van een klassieke lasagne, waarbij alle ingrediënten moeten kloppen, ieder laagje smakelijk moet zijn, en het geheel overeind moet blijven wanneer je het serveert. Ingewikkeld, uitdagend, maar bovenal heel leuk!”, aldus Jibbe Willems.

Menukaart
In relatie tot de voorstellingen organiseert Mevrouw Ogterop nagesprekken over het thema. Want een rol spelen, dat is iets wat we allemaal doen. Zijn we ons daar bewust van? Het identiteitsvraagstuk is er een van alle tijden. Maar anno 2023 is dat beeld van wie je bent steeds troebeler en maakbaarder geworden. Men kan kiezen uit een menukaart die eindeloos lijkt. Voor alles wat men zou willen veranderen is er een oplossing te ontdekken: een training, een coach, een pilletje. Of men zoekt toevlucht in social media, waar men zich kan verschuilen achter een ideaal zelf. De voorstelling ‘Ik zou liever Angel heten’ maakt het identiteitsvraagstuk voelbaar en in de bijbehorende randprogrammering praten we door over dit interessante thema. 

Meer informatie: mevrouwogterop.nl

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 17 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05