Margriet en René Meijers voor de Clipper Stad Amsterdam.
Margriet en René Meijers voor de Clipper Stad Amsterdam. Foto: Aangeleverd.

Column Kamper ambassadeur: ‘Schipper mag ik overvaren?’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Brug-columniste en ex-kampense, Margriet Vonno-Landman, heeft na vijf jaar op de Nederlandse ambassade in Singapore, een nieuwe baan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze bezoekt Nederlandse ambassades op alle continenten en blijft in die hoedanigheid verslag doen van haar reizen en van de verschillen en overeenkomsten met haar geboortestad Kampen.

Herinnert u zich nog de spelletjes die we vroeger op het schoolplein speelden? Eén van mijn favoriete spelletjes was ‘Schipper mag ik overvaren’.  De volgende vraag was ‘moet ik dan ook tol betalen?’ En dan maar heel hard lopen en hopen dat de schipper je niet aftikte. Al mocht je dan wel zelf schipper spelen. Dat was een bonus.

In april was ik in New York voor een doorlichting van het consulaat van Nederland. Een consulaat is een vestiging van een ambassade in een land dat bedrijven helpt. Ook helpt het Nederlanders met onder meer paspoorten. In de Verenigde Staten, een groot en voor Nederland belangrijk land, zijn er vijf van deze beroepsconsulaten. 

In New York kon ik Koningsdag vieren op de clipper Stad Amsterdam. Een schip dat in 2000 in de vaart is gekomen. Het is geïnspireerd op een koopvaardijschip ‘De Amsterdam’ uit 1854. Dat schip is momenteel bezig aan een wereldtournee. De gemeente Amsterdam gebruikt Stad Amsterdam ook voor promotie en netwerkevenementen. 

Het was inderdaad heel bijzonder om het glas te heffen op de Koning onder de Brooklynbrug. Het Wilhelmus te zingen samen met de Commissaris van de Koning van Noord-Holland, wethouder Mbarki van Amsterdam en veel Nederlanders die in New York wonen. Op de Stad Amsterdam voelde het als thuis.

Kampen heeft De Koggeschepen die verbinden. Zowel de nagemaakte Kogge als het originele exemplaar dat binnenkort in Kampen te zien zal zijn, bieden Kampen een mooie kans om de wereld te zien en de wereld naar Kampen te brengen. Zoals Hanzestad Kampen dat al eeuwen doet. Stiekem denk ik dat ik mijn drang naar reizen en avontuur heb meegekregen van mijn Kamper voorouders.

In mei ontving burgemeester Sander de Rouwe mij op het stadhuis samen met Huib Strengers. We spraken over onze gezamenlijke band. Ik kende Sander in het verleden als een prettig en kundig Kamerlid. Ook zijn we samen enthousiast over de mogelijkheden die Kampen heeft. Verbinden doen we met ambassadeurs, met burgemeesters maar ook met u en andere Nederlanders die over de grens gaan. 

Van de burgemeester leerde ik ook iets nieuws. Sinds het Reevediep is het correct om wonen ‘op Kampen’ te zeggen. Kampen is een eiland geworden. Je kunt er enkel komen door een brug over te steken. 

Gelukkig zijn er voldoende bruggen om naar Kampen te komen en hoeven we niet een schipper te vragen om ons over te varen naar de stad. Al staat varen over het Reevediep inmiddels hoog op mijn verlanglijstje. Daar kan geen Brooklynbrug uitzicht tegenop. Dus Schipper mag ik overvaren?