Afbeelding
Aangeleverd.

Kamper Ambassadeur: Ontdek je plekje

· leestijd 2 minuten Algemeen

Kampenaar Margriet Vonno-Landman vertrok in augustus 2017 als ambassadeur voor Nederland naar Singapore. In De Brug doet zij periodiek verslag van haar belevenissen.

Tijdens mijn studietijd in Utrecht was ik student-assistent van Maarten van Rossem. Hij was toen al een bijzondere professor die het vergaren van kennis leuk wist te maken. Ik heb veel van hem geleerd. Onder meer dat Utrecht het beste plekje ter wereld is. Ik sputterde soms een beetje tegen en noemde ook Kampen, maar Maarten was onverbiddelijk. 

Maarten had geen behoefte aan het verlaten van het toch wel perfecte Nederland, maar ik bleek dat wel te hebben. Waarom ik dat heb, weet ik nog steeds niet. Wel dat ik buiten Nederland, ons land nog meer waardeer, dan als ik er woon. 

Dat ik ben aangenomen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken als trainee-diplomaat heb ik mede te danken aan Maarten van Rossem. Hij schreef een opmerkelijke aanbevelingsbrief voor mij. Na vele kantjes waarin hij de voordelen van het leven in Nederland beschreef, eindigde hij met een alinea waarin hij stelde dat als Nederlanders dan toch samen in het buitenland wilden verblijven, ik een gezellige en niet zeurende collega zou zijn. Over deze niet standaard aanbeveling werd zo veel gesproken dat ik boven kwam drijven in de grote groep sollicitanten.

Mijn oude baas Maarten van Rossem had een bijzondere tijd in Kampen en vertelde mij dat hij vooral gecharmeerd was van een vaartocht op de Kamper Kogge

Vanuit onder meer Brussel en Washington heb ik altijd contact gehouden met Maarten. Hij heeft in Nederland voor mij ook willen spreken voor een groep collega’s van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. En inmiddels reisde hij zelf ook de wereld door voor zijn tv-programma’s.

Maar mijn favoriete programma’s van Maarten zijn de afleveringen waarin hij met zijn zus en broer Nederlandse steden bezoekt: ‘Hier zijn de Van Rossems’. Er is zo veel moois en bijzonders te zien in ons land.

Gelukkig komt Kampen volgend jaar ook in beeld in dit programma. En ik begrijp dat de Van Rossems een goede tijd in Kampen gehad hebben tijdens de opnames eerder dit jaar. Ik hoop op een mooie eindbeoordeling in de uitzending en kan niet wachten om te kijken. Maarten vertelde mij dat hij vooral gecharmeerd was van het vaartochtje op de Kamper Kogge.

Kampen is natuurlijk een uniek plekje met heel veel geschiedenis, maar ik vond het ook mooi te horen dat er zo veel gastvrijheid was getoond door de Kampenaren die hun best deden om de bijzondere plekjes van hun stad te delen. 

Zelf mis ik het steeds meer dat we niet kunnen reizen. Kerst in Kampen zit er in 2020 nog niet in, maar voor 2021 heb ik met Maarten afgesproken om weer eens samen te eten, dit keer in Kampen.

Volgend jaar hoop ik dus weer naar Kampen te kunnen gaan en niet alleen mijn familie te zien, maar ook te genieten van dit bijzondere plekje in Nederland. En binnen afzienbare tijd kan ik dit moois dan ook al zien via uitzending gemist met dank aan de Van Rossems.