Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Kamper ambassadeur: Een boom opzetten

· leestijd 1 minuut Algemeen

Kampenaar Margriet Vonno-Landman vertrok in augustus 2017 als ambassadeur voor Nederland naar Singapore. In De Brug doet zij periodiek verslag van haar belevenissen.

Volgens mij zijn er veel Kampenaren die een wedstrijd ‘wie woont op het mooiste plekje van Kampen’ zouden kunnen winnen. Mijn ouders maken ook een kans. Zij wonen op de Sint Nicolaasdijk en kijken uit op een bijzondere boomgaard waarin vele oude fruitbomen staan. De ganzen, musjes en vlinders die rondom de bomen leven maken het plekje tot een bijzondere oase in Kampen.

Een tijdje terug mocht ik zelf een boom planten. Samen met alle ambassadeurs van de Europese Unie in Singapore hebben wij op de Dag van Europa, 9 mei, bomen geplant. Een mooi symbool van de vergroening van het beleid. Europa is invloedrijk. Het stelt eisen op het gebied van duurzaamheid aan bedrijven. Een voorbeeld is het uitfaseren van de gloeilamp door de EU. Sindsdien heeft de Ledverlichting een impuls gekregen. Die is goedkoper geworden en we verbruiken minder energie in onze lampen. De trend tot vergroening is wereldwijd en zal niet meer stoppen.

Singapore investeert ook heel veel in het planten van bomen. Het wil de komende 10 jaar 1 miljoen bomen planten. De teller staat tot dusver op bijna 400.000 bomen. En 1 daarvan is door mijzelf geplant. Het is overigens hard werken om een boom te planten. Ik kreeg gelukkig hulp van Luuk, een Nederlandse tiener. Samen hebben wij heel wat zweetdruppels weggewerkt. Het was 33 graden Celsius en de zon scheen toen wij onze spaden in de grond zetten. Maar na gedane arbeid voel je je fantastisch, zo kan ik nu zeggen.

Na het werk hebben wij samen nog een boom opgezet. Deze uitdrukking in het Nederlands komt uit Oost-Indië en is ontleend aan een kaartspel. Het betekent nu ‘gezellig babbelen’ en ik heb het gevoel dat ik met veel Kampenaren gezellig babbel als ik mijn column schrijf en uw reacties lees. Dat is heel fijn.

In augustus zal ik na 5 mooie jaren Singapore verlaten. In mijn nieuwe baan zal ik als inspecteur vanuit Nederland gaan reizen. Ik mag op allerlei plekken in de wereld samenwerken met andere Nederlandse ambassadeurs; onder meer om te kijken of ons beleid effectief is en of de ambassade een veilige werkplek kan bieden. Ik ben heel blij dat ik weer in Nederland mag wonen en ook dat ik vanuit Nederland in het buitenland kan blijven werken.

De es in het park langs de stadsgracht vlak bij de 1e Ebbingestraat is mijn favoriete boom in Kampen. Als kind wandelde ik daar al veel langs en nog vind ik de boom majestueus. Er is veel veranderd in de wereld en ik heb veel gereisd, maar sommige bomen blijven rustig staan. Dat vind ik troostrijk. Ik hoop dat mijn boom een even lang leven beschoren is als deze es in mijn geboortestad. Dan is de cirkel rond.

Nick de Vries

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22