Afbeelding
Aangeleverd.

Hollands Glorie

· leestijd 2 minuten Algemeen

Kampenaar Margriet Vonno-Landman vertrok in augustus 2017 als ambassadeur voor Nederland naar Singapore. In De Brug doet zij periodiek verslag van haar belevenissen.

“Een van mijn beste jeugdherinneringen is dat ik dobberde op het Veluwemeer in een opblaasbaar bootje. Zo dicht bij Kampen, maar het voelde als een mini-vakantie waarbij ik ver van huis was. In Kampen zijn schepen altijd dichtbij. De bruine vloot is kenmerkend voor de Kamper skyline. Verschillende fraaie zeilschepen die mij een gevoel van thuis geven als ik ze zie wanneer ik de brug over loop. En de replica van de Kamper Kogge is natuurlijk heel bijzonder. Ik heb al lang op mijn verlanglijstje staan om daar nog een keer op te varen.

In Singapore is onlangs een bijzonder Nederlands schip aangemeerd, het fregat Zijner Majesteits Evertsen (F805). Dit schip is onderdeel van een groter eskader geleid door de Britten, de zogenoemde ‘Carrier Strike Group’. Het fregat heeft in internationale wateren op de cruciale vaarroute tussen Azië en Rotterdam gevaren. Ver weg van Nederland, maar heel relevant omdat er in Nederland ontzettend veel banen mee gemoeid zijn, om nog maar niet te spreken over allerlei producten uit Azië die via deze route hun weg vinden naar Rotterdam.

Nederland laat zo zien dat het de Indo-Pacific als gebied belangrijk vindt en een constructieve speler in deze regio wil zijn. Samen met de ambassadeurs van Duitsland en Frankrijk besteed ik veel tijd aan dit geopolitieke dossier.

De komst van het Nederlandse fregat kreeg veel aandacht. Het is een zichtbaar resultaat van het nieuwe beleid en dat wordt gewaardeerd. Zelf mocht ik het schip van nabij bekijken. Helaas mocht niemand van of aan boord vanwege de strenge COVID-regels in Singapore. De commandant van het schip en zijn Eerste Officier kon ik wel spreken. 

Commandant Rick Ongering vertelde me over de lange reis en de verschillende oefeningen waar zijn bemanning zich van hun beste kant had laten zien. De 160 mannen en 20 vrouwen aan boord weten van wanten. Dit was het tegendeel van rustig dobberen op het Veluwemeer. Een strak geleide organisatie met de nieuwste technologie aan boord. Ik was onder de indruk van zowel de inzet als de kwaliteit van de crew.

Als teken van waardering voor de hele bemanning heb ik met mijn team iedereen een bijzondere Singaporese maaltijd laten bezorgen, nasi lemak met saté. Het lijkt een beetje op een rijsttafel, maar de rijst is met kokos gekookt en de saté is net iets anders dan wij in Nederland kennen. Ook leverden wij daarbij voor iedereen 1 blikje Tiger Beer, een lokaal gebrouwen bier uit Singapore dat eigendom is van Heineken. Heineken is een grote brouwer in Azië met meerdere lokale brouwerijen. Zo konden wij toch een Nederlands tintje geven aan het eten.

Later op de dag sprak ik de Britse commandant van het vlootverband op het vlaggenschip, HMS Queen Elizabeth. Hij was vol lof over de samenwerking met de Nederlanders. Zo prees hij de inventiviteit van de bemanning, de rust van commandant Ongering en het feit dat er op het Nederlandse schip 20% vrouwen aan boord waren, veel meer dan op de Britse schepen. Hij was heel blij dat de Nederlanders in zijn team zaten.

Na afloop voelde ik me trots op het feit dat ik hierbij hoorde. Nederlanders die het verschil maken. En mijn verlanglijstje is uitgebreid. Naast het varen op de Kogge, staat aan boord gaan van Zr.Ms. Evertsen nu met stip op één.”

Margriet Vonno-Landman.

Nick de Vries

Nick de Vries

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22