Afbeelding
Foto Tennekes

Column burgemeester Sander de Rouwe: Kampen Kampioen

· leestijd 2 minuten Algemeen

“Het moet ongeveer 10 jaar geleden zijn dat ik het voor het eerst tegen mijn vrouw zei. We waren vanuit Bolsward onderweg naar Italië en reden over de N50 langs Kampen. “Kijk Lianne, hier zou ik heel misschien ooit wel eens burgemeester willen worden”. We spraken er verder niet over, maar elk jaar als we er weer langs reden kwam mijn uitspraak terug. Én er veranderde elk jaar iets aan mijn uitspraak; mijn uitgesproken wens en verlangen werd steeds iets sterker en zekerder.

Vrijdag 1 oktober. In een speciale en hartelijke raadsvergadering krijg ik de ambtsketen van de gemeente Kampen omgehangen. Met mooie, stimulerende toespraken van onder anderen commissaris van de Koning Andries Heidema, wethouder Jan Peter van der Sluis en de raadsleden Marieke Spijkerman en Jan Willem Schutte is de droom uitgekomen én de werkelijkheid begonnen.

In mijn eigen eerste toespraak die dag vertel ik over mijn verlangens, voornemens en verleden. Ik dank de gemeenteraad in het gestelde vertrouwen in mij als de nieuwe burgemeester van de stad Kampen en de 7 prachtige omliggende kernen. Ik ben nu bijna 3 weken uw nieuwe burgemeester en heb al heel veel mensen even mogen ontmoeten. Wat een feest is dit. Natuurlijk, iedereen wil wel even kennismaken. En zo hoort dat ook. Het is een heerlijke en vooral zeer informatieve manier om elkaar te leren kennen. 

In alle gesprekken weten mensen heel goed te vertellen wat Kampen is en was. Dit geldt zowel voor de stad, als ook voor de soms nog veel oudere, dorpen en kernen. Aan historie geen enkel gebrek. En gelukkig maar, want wat is onze gemeenschap rijk aan historie, verhalen én prachtige deugdzame verzinsels. Kampen is een onderschatte stad van verhalen en verhalenvertellers, maar daar kom ik later nog eens op terug. 

Waar dromen we van, waar verlangen we naar, waar mag Kampen kampioen in worden?

Terug naar de vele gesprekken met de inwoners, want er valt mij hierin iets op. De vele hartelijke en open gesprekken gaan over verleden en heden, maar minder of vrijwel niet over de toekomst van mensen, Kampen en onze samenleving. Als ik daarnaar vraag valt het nogal eens een stil. Ik begrijp dat wel een beetje. We leven in een drukke en hectische tijd. Bewust en onbewust vragen Corona en alle dingen om ons heen veel van ons. Maar er is meer natuurlijk. Kampen kan en mag meer.

Vandaar mijn vraag aan iedereen met een warm hart voor Kampen en onze toekomst; waar dromen we van, waar verlangen we naar, waar mag Kampen kampioen in worden? Heel erg graag hoor ik van u welke kant het op mag gaan. Sterker nog, welke kant het op moet gaan. Waar mag de gemeente Kampen in uitblinken, waar willen we (nog meer) trots op zijn, of waar zouden we trots op willen zijn wat we nu nog niet (helemaal) zijn? Ik kijk erg uit naar uw reacties. 

Spreek mij en anderen gerust aan en denk mee. In de gemeente als alleskunner geloof ik niet, maar in de gemeenschap heb ik veel vertrouwen. Samen met elkaar uitspreken waar we naar toe willen, waar we van dromen. Samen kunnen we bergen verzetten, werelden veranderen én het goede behouden. Ik hoef maar terug te denken aan mijn jaarlijkse autoritjes naar Italië langs Kampen om te beseffen waar dromen en daadkracht toe kunnen leiden. Ik wens ons dit allen toe. Samen maken we Kampen kampioen.”

Nick de Vries

Nick de Vries