Margriet voor een replica van het stadhuis.
Margriet voor een replica van het stadhuis. Aangeleverd

Kamper Ambassadeur Kaarsjesavond

· leestijd 1 minuut Algemeen

Kampenaar Margriet Vonno-Landman vertrok in augustus 2017 als ambassadeur voor Nederland naar Singapore. In De Brug doet zij periodiek verslag van haar belevenissen.

Bijzondere plekken zijn vaak verbonden met bijzondere herinneringen. Het Stadhuis van Kampen op de Oudestraat is zo’n plek voor mij. Als kind herinner ik mij de trouwfoto van mijn ouders voor de deur van het stadhuis. Ze keken in 1964 zo gelukkig… en zijn het nog steeds. Later is mijn zus getrouwd in het stadhuis en een bezoek aan de schepenzaal blijf ik imposant vinden. Tegenwoordig bezoek ik graag het museum dat er nu gevestigd is. Ik ben vast niet de enige die dit rijksmonument heel speciaal vindt.

Toch moet ik u bekennen dat ik niet een replica van het stadhuis van Kampen, maar wel één van het stadhuis van Gouda in Singapore heb weten te realiseren. In mijn verweer, ik ben ambassadeur voor heel Nederland en bij mij thuis hangt een prachtige foto van Hans Wilschut van het Goudse stadhuis. Mijn gasten kan ik dan zeggen dat Goudse kaas en Goudse stroopwafels van deze historische plek komen. En die vinden ze hier gelukkig erg lekker.
Het stadhuis van Gouda is nu een gewilde trouwlocatie. Ook de replica die gebouwd is in de overdekte hal van een bijzonder park in Singapore (Gardens by the Bay) trok veel pasgetrouwde echtparen voor een foto moment. De burgemeester van Gouda hoorde van dit bijzondere project in Singapore. Hij heeft toen een filmpje gemaakt voor de Nederlanders in Singapore met beelden van Gouda bij Kaarslicht in december oftewel ‘kaarsjesavond’; een Nederlands woord dat inmiddels veel Singaporezen kunnen uitspreken. Na enige oefening dat weer wel.
Het stadhuis is een bijzonder gebouw uit 1450 met veel geschiedenis, maar het hielp ook om de hedendaagse boodschap van een duurzaam Nederland uit te dragen in Singapore. We konden praten over fietsen naar het werk, over minder energie gebruiken en toch blijven genieten van het leven. De bijzonder balans waar Nederland om bekend staat. Hard werken, maar ook tijd voor elkaar nemen.
Zo kon ik door in te zoomen op iets lokaals een bredere boodschap uitdragen. Dat is voor mij een kenmerk van diplomatie. Verhalen vertellen die inhoud brengen en die de banden tussen landen versterken en daarmee ook opdrachten voor Nederlandse bedrijven, zo is mijn ervaring.
Als kers op de taart hoorde de minister-president van Singapore van de Nederlandse band in de kersttentoonstelling in Singapore. Hij deelde dit op zijn Facebookpagina en dat leidde tot nog meer Singaporezen die meer wilden zien en weten van het stadhuis van Gouda en daardoor ook van het duurzame Nederland.
Dit jaar hoop ik in de zomer weer naar Nederland te kunnen reizen en zowel het stadhuis van Gouda als dat van Kampen in het echt te bezoeken. Want ook al was de replica heel bijzonder, er gaat niets boven een origineel.

https://player.vimeo.com/video/491046374
(video van de burgemeester van Gouda over kaarsjesavond)

Afbeelding
Uitnodiging informatiemarkt 28 juni: Circulaire wensen en kansen voor bedrijven en organisaties Ondernemen in Kampen 3 uur geleden
Afbeelding
Kamper muzikant mikt met zijn band Boembast op zomerhit Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
De week van het buiten spelen Algemeen 5 uur geleden