Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Kamper ambassadeur: De smaak van water

· leestijd 1 minuut Algemeen

Kampenaar Margriet Vonno-Landman vertrok in augustus 2017 als ambassadeur voor Nederland naar Singapore. In De Brug doet zij periodiek verslag van haar belevenissen.

Mijn favoriete drankje is wat mijn oom in Kampen ‘gemeentepils’ noemde; kraanwater. Ik vond het water in Kampen altijd lekkerder dan dat in het westen van het land. Later begreep ik dat dit komt omdat het water uit de bijzondere bodem van Wezep is.

In ieder geval vind ik water nog steeds het lekkerste drankje, lekkerder dan de champagne en wijn die soms bij bijzondere gelegenheden geschonken worden. Maar zaterdag 2 april heb ik met veel plezier een glas champagne gedronken vanwege een heel bijzondere gebeurtenis. Op die dag is in Singapore een nieuwe sleephopperzuiger van het bekende familiebedrijf Van Oord in het water gegaan, de Vox Alexia.

Veel Nederlandse bedrijven zijn internationaal toonaangevend in de maritieme sector. Als ambassadeur kan ik in Azië helpen om deuren te openen voor deze sector. Maar het succes van de branche komt vooral doordat ze kwaliteit bieden. Tijdens de tewaterlating in Singapore konden wij gelukkig Nederlandse gasten verwelkomen. Dat was twee jaar lang niet mogelijk geweest vanwege de strenge regelgeving in de Covid-periode.

Nu sprak ik met verschillende leden van de Van Oord familie. Er waren vertegenwoordigers van de 4e, 5e en zelfs de 6e generatie. Het trof me hoe betekenisvol zo’n bijzondere historie is van een familiebedrijf en hoe dat inspireert om juist de blik naar voren te richten en in te zetten op innovatie en verduurzaming.

De Chief Financial Officer van Van Oord, Jolanda Poots, mocht voor de Vox Alexia op de knop drukken waardoor het schip van de kade in het water ging. Ik mocht dat in 2021 voor de Vox Ariane doen. Sinds prinses Charlotte, de dochter van de Britse koning George III, als eerste vrouw het tewaterlatingsceremonieel verrichtte, is er een traditie ontstaan dat vrouwen schepen dopen of tewaterlaten. Wij genoten beiden van dit gendervoordeel.

Deze zomer zal ik Singapore verlaten en terugkeren naar Nederland. Daar heb ik heel veel zin in. Het is een hele eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen in het buitenland. Maar het is ook zo prettig om in Nederland te wonen en te werken. Ik weet uit ervaring dat het in weinig landen beter geregeld is dan in Nederland. 

Na vijf jaar Azië ga ik dus terug naar de kern. Terug naar de gemeentepils. Maar ik ben toch een beetje veranderd door mijn Singapore tijd. Ik drink nog steeds water, maar inmiddels drink ik vooral warm water. De Chinese medische inzichten zijn dat het gezonder is om als je warm eet ook warm te drinken en dat heb ik overgenomen. Dat kan ook prima in Nederland. Ik heb tijdens mijn recente bezoek gemerkt dat ik gewoon warm theewater kan bestellen zonder theezakje. En zo blijf ik genieten van de smaak van water.

Nick de Vries

Nick de Vries

Afbeelding
StemBand brengt in samenwerking met Marjan Hommes, Nederlandstalige muziek tijdens dinerconcert in de Stadsgehoorzaal Cultuur Ingezonden 17 mei, 09:02
Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 17 mei, 01:21
Afbeelding
Inleidende zitting: dodelijke steekpartij na ruzie bij bedrijf, sfeer in rechtbank grimmig 112 16 mei, 14:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.