Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Salverda Bouw opent deuren HBS Kampen op Open Monumentendag

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Zaterdag 9 september is het Open Monumentendag. Salverda Bouw zet die dag van 10.00 tot 17.00 uur de deuren van de Hogere Burger School (HBS) in Kampen open. Nieuwsgierigen uit Kampen en omgeving kunnen dan het rijksmonument bekijken, dat op dit moment wordt gerenoveerd. Ook een deel van de eeuwenoude tunnels die tijdens de graafwerkzaamheden werden gevonden, zijn te bewonderen. 

De ruim 140 jaar oude school wordt op dit moment omgetoverd tot appartementencomplex voor oudere Kampenaren die graag zelfstandig willen wonen, maar wel veel zorg nodig hebben. Salverda Bouw uit ‘t Harde is begin dit jaar begonnen met het realiseren van 59 appartementen en twee ontmoetingsruimtes in het ruim 140 jaar oude, kolossale rijksmonument. Op de bovenste verdieping komen vijftien appartementen en een ontmoetingsruimte voor zorgorganisatie PGVZ. Op de begane grond, de eerste en tweede verdieping maken ze in op opdracht van IJsselheem 44 huurappartementen en een grote ontmoetingsruimte. 

Open Monumentendag 

Tijdens graafwerkzaamheden voor de fundering van de appartementen vond Salverda een eeuwenoud tunnelsysteem. De twee goed bewaarde tunnels bleken een onderdeel van de verdedigingswerken van het Van Ingenbastion dat in de vroege zeventiende eeuw is aangelegd. Op de plek van de tunnels zouden vijf of zes funderingspalen de grond in gaan. Salverda maakte in overleg met de stadsarcheoloog meteen een nieuw funderingsplan, waardoor de tunnels gespaard blijven. Inmiddels heeft de stadsarcheoloog de gevonden tunnels ingetekend op oude kaarten van Kampen. 

Speciaal voor de Open Monumentendag maakte Salverda een deel van de historische tunnels zichtbaar voor de bezoekers. Tijdens een rondleiding zijn ook foto’s en filmpjes te zien van het pand en de vakmensen die het monument restaureren. 

Karakteristieke elementen 

De HBS is een rijksmonument, dus alle bestaande karakteristieke elementen moeten worden behouden. Dat is geen probleem voor Salverda: het bezit het ERM-certificaat (Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg) en is dus een erkend restauratiebouwbedrijf voor monumenten. Op dit moment wordt de buitenzijde geschilderd en het houtrot hersteld. Aan de binnenzijde realiseren vaklieden nieuwe verhoogde vloeren met daaronder leidingwerk. 

De verwachte oplevering van het appartementencomplex is najaar 2024.