Marcel Kalter en Lucy van der Weg.
Marcel Kalter en Lucy van der Weg. Foto: Tennekes

‘Condolé… wátte?’: de dood en uitvaart uitgelegd voor kinderen

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Marcel Kalter en Lucy van der Weg hebben een kinderboek over doodgaan en uitvaart gemaakt. “Het is een toegankelijk boek”, zegt Lucy. “Door het samenspel van de tekst en de tekeningen. Luchtig. Realistisch. En leerzaam.”  

Het idee voor dit kinderboek is oorspronkelijk van Brenda Koper, uitvaartondernemer in Kampen. “Brenda was in 2010 betrokken bij de uitvaart van mijn moeder”,  vertelt Marcel. In de gesprekken die we toen voerden, vertelde ze al dat een kinderboek ontbrak. Een boek waarin op een heldere en duidelijke manier wordt uitgelegd wat er voor, tijdens en na een begrafenis of crematie gebeurt. Brenda vroeg of ik dat wilde schrijven. In maart 2012 was het daar. Met de titel ‘Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag?’ Ergens in 2015 was het uitverkocht. Maar de uitgever wilde niet investeren in een herdruk.

Marcel vond dit jammer. “Ik wilde er ooit nog iets mee. Het boek is zo mooi en waardevol. Samen met mijn vrouw Lucy, die haar vader op 5-jarige leeftijd verloor, ben ik er eens goed voor gaan zitten. Zij heeft rouwverwerking als afstudeerproject aan de pabo gedaan. Tijdens haar jaren in het onderwijs heeft ze vaak te maken gehad met verlies. En ook in haar privéleven moest ze regelmatig omgaan met het overlijden van een dierbare. Haar kennis heeft geleid tot een paar verbeteringen.”

Ruim tien jaar later ligt de nieuwe versie op de plank. Onder de naam ‘Condolé… wátte?’. Met het onderschrift ‘doodgaan en uitvaart uitgelegd aan kinderen’. De naam die Marcel het boek ooit wilde geven. De illustraties komen van de hand van Iris Boter. Haar frisse tekeningen maken het luchtige boek voor kinderen tussen 4 en 9 jaar nog een stukje luchtiger.

Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel spelen Anne en Sam vaak bij hun lieve buurvrouw Nel. Zij wordt ziek en komt te overlijden. Anne en Sam gaan met papa en mama mee naar haar begrafenis. In het tweede deel krijgt de klas van Anne een rondleiding door het uitvaartcentrum. Hier wordt op een fijne manier uitgelegd wat er voor, tijdens en na een begrafenis of crematie gebeurt. In het laatste deel legt buurman Henk aan Anne uit dat het niet zielig is dat buurvrouw Nel is begraven. De ballon wordt hier als metafoor gebruikt. Geen kind vindt het erg om een kapotte ballon weg te gooien. Buurman Henk vertelt aan Anne dat hij gelooft dat zijn schat nog ergens is. Ze is alleen onzichtbaar zoals de lucht uit de ballon. Iedereen heeft zo de ruimte om z’n eigen mening over de dood met het kind te delen en hierover in gesprek te gaan.

Lucy vindt dat het boek zelfs kan worden (voor)gelezen als er nog helemaal niemand is overleden of ernstig ziek is. “Het is een toegankelijk boek. Door het samenspel van de tekst en de tekeningen. Luchtig. Realistisch. En leerzaam. We merken dat ouders en leerkrachten het soms lastig vinden om te bedenken hoe je aan een kind uitlegt wat er aan de hand is als iemand komt te overlijden. In dit boek wordt dat op een eenvoudige manier uitgelegd.”

Marcel en Lucy zijn blij met de reacties tot nu toe. Volgens een recensent van het vakblad JSW (Jeugd in School en Wereld) voor het basisonderwijs hoort dit boek op elke school thuis. Volgens Marcel en Lucy zijn er meer geschikte plekken voor dit boek zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, hospices en uitvaartondernemingen. Het IJsselmuider stel gaat verder: “Dit boek past bij onze filosofie om de wereld binnen onze invloedssfeer elke dag een beetje mooier te maken. Iedereen heeft volgens ons recht op een goed afscheid van een dierbare. Kinderen dus ook. Als dit boek daaraan een bijdrage kan leveren, is onze missie geslaagd.”   

‘Het boek ‘Condolé… wátte?’ is alleen te bestellen via de website www.marcelkalter.nl

Afbeelding
Gebedsgenezing en demonen uitdrijven ook aan de orde in Kampen, minister krijgt kamervragen over Tom De Wal en aanhang maar kan niet.. Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:34
Wethouder Boddeus ontvangt de felicitaties en een taart van Hilda Helmhout namens de lokale afdeling van de Fietsersbond.
Fietsersbond feliciteert gemeente Kampen Nieuws Ingezonden 23 mei, 15:21
Kloens biddend tijdens een actie in Sao Paulo
Evangelist Jelthe Kloens uit kampen terug uit Brazilie na 'succesvolle missiereis' met honderden bekeerlingen en wonderen Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:16