Van links af: Jonne, Noah en Brenda.
Van links af: Jonne, Noah en Brenda. Foto: Merijn Geurts

Siebrand Uitvaartbegeleiding: Leven en herinneren op uw manier

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Siebrand Uitvaartbegeleiding bestaat dit jaar 25 jaar. Brenda startte het bedrijf op 2 november 1998. Dat was geen toevallige datum; het is dan immers Allerzielen, de dag waarop overledenen worden herdacht. Brenda was – doordat haar grootouders een uitvaartbedrijf hadden – van kind af al geïnteresseerd in dit vakgebied, maar na het overlijden van haar oudste zoon, besloot ze daadwerkelijk een uitvaartbedrijf te beginnen. Na de opleiding tot uitvaartbegeleider, begon ze haar werkzaamheden vanuit huis en in de loop der jaren groeide het bedrijf uit van een een’vrouws’bedrijf, naar een onderneming waar een heel team van mensen zich dagelijks bezig houdt met het begeleiden van naasten.

Inmiddels is Siebrand Uitvaartbegeleiding al weer jaren gevestigd in een prachtig en huiselijk Afscheidshuis aan de Burgwal in Kampen. Brenda runt daar het bedrijf samen met haar dochter Noah. Ook dochter Jonne heeft interesse ontwikkeld in het uitvaartbedrijf. Nadat Jonne deze zomer haar opleiding Verpleegkunde afrondt gaat zij zich binnen het bedrijf richten op het verzorgen van overledenen.

Noah: “Naast passie voor het vak, ligt een groot deel van onze kracht in de verbinding en de betrokkenheid van familieleden bij het bedrijf. De lijnen zijn kort en we hebben een informele sfeer. Er wordt met elkaar gewerkt, maar er is ook genoeg ruimte voor fijne gesprekken, het delen van ervaringen en gezelligheid. Ik denk dat iedereen binnen het bedrijf bereid is om net dat beetje extra te doen om het bedrijf succesvol te laten blijven. Een familiebedrijf is wezenlijk anders dan een andere bedrijfsvorm. Voor een familiebedrijf is de connectie met de plaatselijke samenleving essentieel. Ik heb zelf, na mijn opleiding tot ondernemer, ook de opleiding tot uitvaartbegeleider afgerond en ik begeleid regelmatig naasten bij het voorbereiden van een afscheid, maar de focus binnen het bedrijf ligt voor mij op het ondersteunen van het team van uitvaartbegeleiders zodat iedereen optimaal kan presteren.” 

Jonne: “Ik ken mijn moeder en zus door en door. En zij mij. We weten van elkaar waar we goed in zijn en waar we minder goed in zijn en kunnen daardoor goed met elkaar samenwerken. Mijn interesse ligt vooral bij het verzorgen van overledenen. In mijn verpleegkundeopleiding heb ik geleerd voor zieke mensen te zorgen, maar de verzorging van iemand die net is overleden is ook heel belangrijk. Je doet de overledene recht door hem of haar liefdevol te verzorgen en mooi te maken. In veel culturen wordt dat gezien als mogelijkheid voor de overledene om goed afscheid te nemen van dit leven en als voorbereiding op het volgende leven. Vaak gebeurt de laatste zorg in het bijzijn van familieleden met mooie rituelen. Dat kan een positieve bijdrage leveren aan de rouwverwerking.” 

Brenda: “Ik kijk ernaar uit om nog jarenlang met mijn team en een aantal van mijn kinderen samen te werken en van Siebrand een nog mooier bedrijf te maken, dat blijft meebewegen met ontwikkelingen. Noah vertelde al dat connectie met de samenleving belangrijk is voor een familiebedrijf. Een ander kenmerk van een familiebedrijf is dat het gericht is op langdurig voortbestaan en het bedrijf steeds aan volgende generaties na te laten. Dat is ook mijn doel; dat het bedrijf ooit aan de goede zorg van mijn kinderen wordt doorgegeven. Het voorbereiden van een afscheid blijft een taak die me iedere dag weer mateloos boeit. En wat ik ook fijn vind is dat er ook in de uitvaartbranche veel vernieuwingen plaatsvinden. Een ontwikkeling die we enorm omarmen is de aandacht voor duurzaamheid. Waar kan het beter voor de natuur? We kijken daarbij naar duurzame kisten, minder gebruik van papier en hoe de processen van begraven of cremeren zo min mogelijk belastend kunnen verlopen. We willen niet alleen de naasten, maar ook de aarde recht doen. Zo zijn we iedere dag op zoek naar balans tussen waardevolle tradities en nieuwe mogelijkheden.” 

Siebrand Uitvaartbegeleiding
Burgwal 26
info@siebrand-uitvaartbegeleiding.nl
siebrand-uitvaartbegeleiding.nl

Noah (links) en Brenda.
Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 18 uur geleden