Saskia Houwing verlaat na achttien jaar De Engelenberg.
Saskia Houwing verlaat na achttien jaar De Engelenberg. Foto: Leo Polhuijs

Saskia Houwing verlaat Engelenberg: “Deze school zit echt in mijn hart”

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Jarenlang was ze het aanspreekpunt voor leerlingen, ouders, collega’s en het stichtingsbestuur. Maar morgen is het de laatste werkdag van Saskia Houwing en verlaat ze ‘’haar’’ kinderen van de Openbare Daltonschool Engelenberg. ‘’Ik ga ze missen, dat weet ik zeker. Maar ik zie ook uit naar mijn volgende baan.”

(door Leo Polhuijs)

Met ingang van het nieuwe schoolseizoen wordt Saskia teamleider van MBO Landstede in haar woonplaats Zwolle. “Een nieuwe uitdaging voor mij persoonlijk. Ik was eraan toe. Ik wilde heel iets anders. Nee, geen basisschool. Ik zou de ervaringen van Engelenberg nooit kunnen evenaren. Deze school zit echt in mijn hart.” 

Saskia kwam in 2004 naar de Kamper basisschool, die toen net op weg was om Dalton te worden. “Ik had er vanuit mijn opleiding aan de katholieke Pabo in Zwolle stagegelopen en kon als leerkracht aan de slag.” Vanaf 2014 is Saskia directeur. Ze staat volledig achter het Daltonprincipe. 

“Geen methodiek, maar de manier waarop onderwijs wordt aangeboden. Belangrijke Daltonpijlers zijn zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Onze leerkrachten begeleiden de groepen hierin. Wat wij altijd voorop stellen, is het plezier, zowel voor de leerlingen als de leerkrachten. Ik heb de afgelopen jaren zelf ook heel veel plezier gehad in mijn functie, al zijn er natuurlijk ook wel minder leuke dingen gebeurd. Naast blijdschap was er ook wel verdriet, bijvoorbeeld in geval van ziekte.”

De scheidend directeur laat graag de omgeving van ‘haar’ school zien. Wijzend op het omringende plantsoentje met grote bomen: “We liggen in een mooie wijk met veel groen. Het is echt een schitterende omgeving.” De school telt honderd zestig leerlingen. Dat aantal staat enigszins onder druk doordat een aantal ouders verhuist naar nieuwe wijken in Kampen. De Engelenberg valt onder onderwijskoepel Stichting Openbaar Onderwijs Kampen. 

De betrokkenheid van ouders bij het wel en wee van de school is enorm, vertelt Saskia. “Ze denken inhoudelijk en kritisch mee over de manier van lesgeven maar bieden ook praktische hulp. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de organisatie van het pleinfeest aan het eind van het schooljaar. Ook met Kerst zijn ouders actief met de organisatie van de lichtjestocht door Kampen.”

“En vergeet ook niet de betrokkenheid van de collega’s. Zo is oud-leerkracht Dries Vos (79) graag bereid om in te vallen als we krap in het personeel zitten. We hebben een mooi, divers en professioneel team dat goed daltononderwijs geeft en hart heeft voor de kinderen. Daar ben ik trots op. Ik zal het allemaal erg gaan missen.” 

Vandaag en morgen rondt de scheidend directeur haar laatste zaakjes af. “Dan is het echt gebeurd. Ik weet nu al dat ik het niet droog zal houden…’’ Morgen is er vanaf 16.00 uur een afscheidsreceptie op school voor (oud) leerlingen, (oud) ouders, (oud) collega’s en andere belangstellenden.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22