Afbeelding
Foto: aangeleverd

OBS Dirk van Dijk helpt Oekraïne met meubilair

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het ‘oude’ meubilair van OBS Dirk is geschonken aan scholen in Oekraïne en is afgelopen zaterdag opgehaald. Een Oekraïense vrachtwagen met trailer stond zaterdag 3 februari aan de Tormentil in Cellesbroek.

De chauffeur was 5 dagen daarvoor al uit Oekraïne vertrokken om op tijd in Kampen te zijn. Zo’n 25 vrijwilligers hielpen mee om het meubilair van OBS Dirk van Dijk in te laden. Onder hen ouders, leerlingen en medewerkers van de school, Oekraïense vluchtelingen, en medewerkers van Stichting Oekraïne heeft hulp nodig.

Om kwart over negen ’s ochtends kwam de vrachtwagen voorrijden, om half tien werd gestart met sjouwen en om half elf was het hele gebouw al leeg. “Vele handen maken licht werk en dat gold ook zeker voor deze ochtend”, vertelt Patrick van Campenhout, directeur van OBS Dirk van Dijk. “De enorme hoeveelheid mensen die is komen helpen is hartverwarmend en daardoor stond alles al na een uur buiten bij de vrachtwagen”. Na het inladen zat de vrachtwagen halfvol en vervolgde zijn reis naar Dedemsvaart, waar de andere helft van het meubilair van OBS Dirk van Dijk in opslag stond. Aan het einde van de middag keerde de vrachtwagen met ruim 6.000 kilo meubilair huiswaarts. Het meubilair van OBS Dirk van Dijk is onderweg naar de stad Tsjerkasy in Oekraïne, zo’n 200 kilometer ten Zuidoosten van de hoofdstad Kiev.

“Deze zending is de eerste van in totaal twee zendingen”, legt Van Campenhout uit. “Ons schoolgebouw aan de Zilverschoon ondergaat in 2024 een grondige renovatie en onderdeel daarvan is nieuw meubilair. Als de renovatie gereed is, gaat ook het meubilair dat we nu nog gebruiken een tweede leven tegemoet in een Oekraïense school. We kunnen een of zelfs meerdere scholen zo’n 2.100 kilometer verderop goed helpen met alle spullen die wij gaan vernieuwen. Ze hebben het daar echt hard nodig. Daarbij sluit het ook erg goed aan bij het thema van onze school: Wereldwijs”.