Gezusters Meyer (rechts Monique) werken geconcentreerd aan hun ikonen
Gezusters Meyer (rechts Monique) werken geconcentreerd aan hun ikonen foto: Maarten van Gemert

Meubelfabriek Eeka van weleer getransformeerd tot broedplaats

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
IJSSELMUIDEN – Verborgen tussen spoor en trekvaart staat in IJsselmuiden een monumentaal fabriekspand van Eeka Meubelen uit 1873. Vorig jaar zijn in de grote bedrijfshal aan de voorzijde werkplekken gemaakt voor kunstenaars. Tevens komen er een kringloopwinkel en een zelfregiecentrum. Het vroegere fabriekspand is volop in ontwikkeling. Er staat nog meer op stapel.

Vorige maand kon het publiek kennis maken met de nieuwe invulling van het Eeka-pand tijdens een Open Dag. Vorig jaar al betrokken de eerste kunstenaars de oude fabriek. Het voorste deel is getransformeerd tot broedplaats. Het achterste deel, te bereiken via een authentiek oude branddeur met touw, staat nog leeg. Kringloopwinkel ’Woord en Daad’ betrekt een deel aan de zijkant. Monique Meyer en haar dochter Tineke van der Velde zijn twee ’ikonenschilders’ die ieder een atelier betrokken hebben in de nieuwe broedplaats. Via Monique heeft ook het in oprichting zijnde zelfregiecentrum in het pand haar plek gevonden.

Aankoop
Tot ruim in de tweede helft van de vorige eeuw was Meubelfabriek Eeka gevestigd in het pand. Nu krijgt het een tweede leven dankzij de in 2013 overleden oprichter van H. van Dieren Hei- en Waterwerken BV. Harm van Dieren had het leegstaande pand, destijds naast zijn bedrijf gelegen, ooit gekocht om er historische heimachines te verzamelen.
De weduwe van Harm van Dieren, 85 jaar oud, opende de Open Dag op 20 januari samen met stadsomroeper Bertus Krabbe. Honderden mensen kwamen een kijkje nemen in de met hergebruikt materiaal opgeknapte en ingerichte fabriekshal. De oorspronkelijke fabriekstrap naar de eerste verdieping staat er nog, al is die naar de hoek verplaatst.

Ateliers
De voorste ruimte is als hal ruim en open gehouden. Daarachter zijn tot de branddeur ateliers gemaakt. Alles bij elkaar zo’n 25 tot 30 stuks, verspreid over de begane grond en de eerste verdieping. In de hal komen misschien nog ZZP-werkplekken. De kringloopwinkel van Woord en Daad komt in de zijvleugel. Die heeft daarmee een eigen toegang en parkeerplaats. De oude Eeka-fabriek tussen de Trekvaart en het spoor van het Kamper lijntje heeft ruimte om zich heen al is de ’oprijlaan’ achter het hek smal bemeten.
Bijna alle ateliers zijn nu in gebruik en gehuurd van familie Van Dieren die nog steeds eigenaar is. Er zit een naaiatelier, een 3D-ontwikkelaar, twee illustrators, vier fotografen, een aantal vrije kunstenaars (schilders) en twee ikonenschilders. Oftewel Monique en haar dochter Tineke.


De authentiek oude branddeur met touw die het gebouw vooralsnog opdeelt (foto: Maarten van Gemert)

Ikonen
Laatstgenoemden zijn recent in het nieuws geweest bij de wijding van ikonen in het Ikonenmuseum. Dit vormde de afsluiting van de cursus ikonen schilderen. In maart start er een nieuwe cursus bij het Ikonenmuseum met Monique en Tineke waarvoor nog twee plekken vrij zijn. Daarnaast geven moeder en dochter ook cursus in hun eigen atelier. Op de dag dat de verslaggever langs kwam, was Monique samen met haar zus Yvonne aan het schilderen, volgens sommigen correcter geformuleerd als ikonen ’schrijven’. Monique is verrukt over de nieuwe broedplaats in de oude Eeka-fabriek: „Ik heb nog nooit zo’n luxe atelier gehad!”

Zelfregiecentrum
De iconenschilderes is ook actief bij ’Gek op je Brein’, een zelfhulpgroep vanuit Stichting Welzijn, GGZ en RIBW. Via die weg kwam ze in contact met Roel Suidgeest die ruimte zocht voor een regiecentrum. Inmiddels heeft hij voor Focus Kampen twee ruimtes gehuurd. De vroegere Eeka-fabriek is behouden en met de gevarieerde invulling geworden tot een, zo gezegd, multifunctionele broedplaats.


De centrale gang langs de ateliers (foto: Maarten van Gemert)

..