Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school (foto: Maarten van Gemert)

Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar ’Bibliotheek op school’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – ’Bibliotheek op school’ bestaat tien jaar. Dat is gevierd met de leescoördinatoren van de scholen en wordt de komende maanden vervolgd met een expositie. Daarop stellen medewerkers zich in tien portretten voor. Deze zullen rondgaan langs de scholen en tenslotte in het stadhuis te zien zijn. En passant werd ook een boekentipfeest geïntroduceerd voor elk leesbeest: de Kamper Klappers.

Met ’Bibliotheek op school’ slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen ten einde te komen tot dagelijkse aandacht voor leesplezier en mediawijsheid, op school en thuis. Het doel is kinderen en jongeren te stimuleren meer te lezen en verantwoord om te gaan met internet, sociale media en games. De Bibliotheek helpt op de scholen.

Compleet
Het plaatje is bijna compleet. Tien jaar geleden, op zeventien april om precies te zijn, opende de eerste schoolbibliotheek in de Emmaschool in Brunnepe, tegenwoordig IKC Ontdekking geheten. Over twee maanden, naar verwachting, opent in de Groen van Prinsterschool een schoolbibliotheek. Daarmee kennen dan alle 33 basisscholen in gemeente Kampen een schoolbibliotheek. Twee daarvan, in Zalk en Kamperveen, werken samen met de bibliotheek op de Noord-Veluwe waar ze geografisch meer op gericht zijn.
Wethouder Bernard van den Belt was aanwezig bij de feestelijke bijeenkomst. Als kernwoorden voor de bibliotheek noemde hij de drie o’s: ontmoeten, ontspannen, ontwikkelen. De ontspanning zag hij terug bij thuiskomst waar al zijn kinderen zaten te lezen. Betreffende ontwikkeling hoopt hij toe te werken naar een afname van laaggeletterdheid.

Challenge
Esther Dekker verwelkomde de leescoördinatoren en -consulenten van de diverse basisscholen. Dekker is één van de zeven leesconsulten die Bibliotheek Kampen kent. Waaronder ook Sarah Roos die het initiatief Kamper Klappers introduceerde. Dat is een eigen variatie op de Grote Vriendelijke 100, een toplijst met de favoriete kinderboeken aller tijden. Behalve een andere naam, wil Roos een relatief actuele lijst. Boeken die leraren en anderen elkaar onderling aanraden middels de lijst moeten de afgelopen vijf jaar verschenen zijn.
De aanwezigen mochten meteen aan de slag. De afwezigen kunnen tot mei hun leestips indienen. Daarna volgt de Challenge, oftewel de uitdaging om de hele lijst te lezen.

Expositie
De expositie van tien portretten laat zien hoeveel mensen samenwerken voor ’Bibliotheek op school’. Van directeur en biebouder tot beleidsontwikkelaar en chauffeur. In totaal zijn er 5500 leerlingen bij ’Bibliotheek op school’ betrokken, alsmede 46 leescoördinatoren, 31 schooldirecteuren, zo’n 100 vrijwilligers, 7 leesconsulenten en 4 beleidsmedewerkers van de gemeente. Allen helpen in hun rol mee kinderen meer boeken te leren kennen.
De droom is hiermee nog niet ten einde. Nadat alle basisscholen zijn aangesloten, wordt de focus verschoven naar het voortgezet onderwijs. Aan het enthousiasme van Dekker en Roos zal het niet liggen. Zij willen de vaart erin houden met ’Bibliotheek op school’.


Sarah Roos (links) introduceert de Kamper Klappers (foto: Maarten van Gemert)

..