Afbeelding
Foto: Tennekes
3 foto’s

Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto’s)

· leestijd 2 minuten Algemeen instagram

KAMPEN - De eerste appelbomen voor Herenboeren Kampen zijn geplant. Er is nog geen definitieve plek bepaald, maar de deelnemers van dit burgerinitiatief kunnen niet wachten. Daarom plantten zij op 20 april hoogstamappelbomen en hagen op de Natuurspeelplaats in Kampen. Exemplaren die straks verplaatst kunnen worden naar de definitieve locatie. 

Nieuwe ontmoetingsavonden en dagen voor belangstellenden staan op de agenda. “Ons doel is om op 1 januari 2025 daadwerkelijk aan de slag te kunnen”, zegt Rietman. Een van de mensen die reeds heeft aangegeven mee te gaan doen met Herenboeren Kampen, reageert enthousiast: “Ik denk dat ik vanavond Google Maps er bij pak om zelfs eens te puzzelen voor een goede locatie.”

Herenboeren Kampen is een groep mensen uit de omgeving van Kampen die samen een eigen boerderij wil oprichten: een Herenboerderij. Dit doen ze door gezamenlijk grond te pachten en een boer aan te nemen. De groep moet daartoe wel groot genoeg zijn. Wanneer de coöperatie in totaal 180 aspirant-leden heeft én beschikt over een locatie voor onze Herenboerderij, kan de boerderij worden gestart.

De leden zijn zowel eigenaar als consument van de boerderij, Onder leiding van een professionele boer eten zij het jaar rond van de oogst. Omdat het een gemengd bedrijf is, bestaat de oogst zowel uit fruit, groente, vlees en ei. Op 20 april was een ontmoetingsdag.

Een vuurtje, zelfgebakken pannenkoeken, koffie en een zeiltje waar de bezoekers tussen de vele zonnestralen konden schuilen als het even regende; de sfeer tijdens de Ontmoetingsdag van Herenboeren Kampen op de Natuurspeeltuin was zaterdag optimaal. “In Nederland zijn al 21 herenboerderijen actief. We hopen dat Kampen een van de eerstvolgende boerderijen gaat worden”, zei Bert Rietman tegen de aanwezigen. Rietman is voorzitter van de groep van elf kartrekkers die dit initiatief in Kampen van de grond tilt.

Omdat de plek voor de boerderij er nog niet is, maar het enthousiasme wel, besloten de kartrekkers een Ontmoetingsdag te organiseren waar zij samen met mede-herenboeren en geïnteresseerden de biologische appelbomen en hagen plantten. De bomen en hagen mogen hier, op de Natuurspeeltuin van Hanjo IJkhout, een jaartje logeren, totdat de Herenboeren hun eigen boerderij met boomgaard kunnen inrichten.: “Kijk, daar kruipt een worm … en daar nóg een”, zegt een van de kinderen die bomen plantten. Om daarna lekker te gaan spelen in de zon. 

Eigenaar en consument
De bezoekers, geïnteresseerden en mensen die al een intentieverklaring tekenden, deelden op deze Ontmoetingsdag hun ideeën, dromen en plannen voor de toekomstige boerderij. Op een Herenboerderij zijn deze leden zowel eigenaar als consument van de boerderij. Onder leiding van een professionele boer eten zij het jaar rond van de oogst. Omdat het een gemengd bedrijf is, bestaat de oogst zowel uit fruit, groente, vlees en ei. De leden maken het teeltplan. 

Dat de burgers van Kampen en IJsselmuiden enthousiast zijn blijkt uit het feit dat er al 54 intentieverklaringen zijn getekend. Dat betekent dat er ongeveer 130 geïnteresseerden zijn; een intentieverklaring staat vaak voor een tweepersoonshuishouden of een gezin. 

Grond

Er zijn niet alleen 180 deelnemers nodig om te kunnen starten, maar ook grond. En die grond, de toekomstige locatie, is het gesprek van de dag bij alle bezoekers van de Ontmoetingsdag. “Ik hoop dat het wel op fietsafstand zal zijn, want ik wil het eten het liefst op de fiets ophalen”, aldus een van de bezoekers. “Een locatie dichtbij het centrum van Kampen is een voorwaarde”, liet Rietman weten. Een definitieve plek is er nog niet. Die procedures kosten tijd. Soms frustreert dat. Maar we gaan uit van welwillendheid.” 

Agenda

Nieuwe ontmoetingsavonden en dagen voor belangstellenden staan op de agenda. “Ons doel is om op 1 januari 2025 daadwerkelijk aan de slag te kunnen”, zegt Rietman. Een van de mensen die reeds heeft aangegeven mee te gaan doen met Herenboeren Kampen, reageert enthousiast: “Ik denk dat ik vanavond Google Maps er bij pak om zelfs eens te puzzelen voor een goede locatie.”

Herenboeren Kampen houdt op 26 juni een nieuwe informatieavond in de Stadsgehoorzaal in Kampen. Kijk hier voor meer informatie kampen.herenboeren.nl.

Afbeelding
Afbeelding