Van links naar rechts: Johan van Heerde van KIJG, wethouder Richard Boddeus, burgemeester Eddy Bilder en Henk Leidekker. Op de achtergrond voorzitter Gerrit Visscher van KIJG.
Van links naar rechts: Johan van Heerde van KIJG, wethouder Richard Boddeus, burgemeester Eddy Bilder en Henk Leidekker. Op de achtergrond voorzitter Gerrit Visscher van KIJG. Foto: aangeleverd

Record aantallen jonge paling in Kampen en Zwartewaterland

Algemeen

KAMPEN / ZWARTEWATERLAND - 40.000 jonge palingen werden afgelopen zaterdag uitgezet in de IJssel, het Ganzendiep en het Zwartewater. Dat gebeurde op initiatief van peurvereniging KIJG. De vereniging organiseert dit natuurproject ieder voorjaar in samenwerking met De Stadserven Kampereiland e.o., de gemeenten Kampen en Zwartewaterland en Stichting DUPAN.

Met deze uitzet van jonge palingen wordt op geheel vrijwillige basis bijgedragen aan het herstel van de palingstand in Nederland. Burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland en wethouder Bas Wonink van Kampen hielpen bij het uitzetten van de jonge palingen. Gemeenten, provincie en De Stadserven, staan achter deze vorm van natuurbeheer die bijdraagt aan de natuur, maar ook aan de instandhouding van een culturele traditie. De uitzetdag van peurvereniging KIJG werd dit jaar voor de vijftiende maal georganiseerd.

De peurvereniging bracht via haar leden geld bijeen voor de aankoop van de jonge visjes. De Stichting DUPAN heeft via het Eel Stewardship Fund® het totale bedrag nog eens verdubbeld tot 6.000 euro. Vanwege het 50-jarige bestaan van de peurvereniging ontving KIJG een bonus van 1.000 euro. Voor het totaal van 7.000 euro kon de enorme hoeveelheid van 40.000 aaltjes worden aangeschaft. De betrokkenen dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. De hoeveelheid paling die KIJG uitzet, is dan ook vele malen groter dan er door de 40 actieve leden van de peurvereniging op jaarbasis wordt gevangen. 

De paling kan vanuit het uitzetgebied – als ze eenmaal volwassen is - naar het IJsselmeer zwemmen en van daaruit, naar zee op weg naar de paaigronden in de Sargassozee. Zo zal een deel van de uitgezette paling zeker zorgen voor nieuwe jonge paling in Europa.

Afbeelding
Gebedsgenezing en demonen uitdrijven ook aan de orde in Kampen, minister krijgt kamervragen over Tom De Wal en aanhang maar kan niet.. Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:34
Wethouder Boddeus ontvangt de felicitaties en een taart van Hilda Helmhout namens de lokale afdeling van de Fietsersbond.
Fietsersbond feliciteert gemeente Kampen Nieuws Ingezonden 23 mei, 15:21
Kloens biddend tijdens een actie in Sao Paulo
Evangelist Jelthe Kloens uit kampen terug uit Brazilie na 'succesvolle missiereis' met honderden bekeerlingen en wonderen Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:16