Afbeelding

GroenLinks baalt van 'karig armoedebeleid'

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Nieke Jansen is er chagrijnig van. "Coalitie Kampen kan wel miljoenen vinden voor deal met projectontwikkelaars en geen 45.000 euro voor armoedebeleid." Met die woorden blikt ze terug op het debat in de raad over het nieuwe armoedebeleid. Ze spreekt van verkeerde zuinigheid.

Vier jaar deed de gemeente Kampen over het schrijven van een plan dat armoede beter voorkomt of wegwerkt dan tot nu toe gebeurt. In het nieuwe plan zitten onder meer maatregelen die vooral goed zijn voor kinderen: er komt extra geld voor zwemles en voor theater- en muziekles. Er komt meer ruimte voor maatwerk, dus meer oog voor wensen of belangen van de mensen om wie het gaat. De nieuwe aanpak is minder gericht op financiële ondersteuning en meer op financiële zelfredzaamheid.

110%
Het college koos ervoor om de grens van dat nieuwe beleid te houden op 110% van het sociale minimum. Anders gezegd: wie maximaal 110% van de bijstand verdient met een baan of ontvangt in een uitkering kan een beroep doen op de regelingen van het armoedebeleid. Dat is te zuinig, meenden enkele partijen.

PvdA en GroenLinks maakt een wijziging op het voorstel en stelden voor om die grens op 115% te zetten. Dat amendement werd mee-ondertekend door GBK, SP en D66.

In de raadsvergadering gaf Nieke Jansen aan waarom Groenlinks samen met de PvdA een amendement maakte op het voorstel.

Eenzaam
Met de wijzigingen in het armoedebeleid worden volgens GroenLinks vooral kinderen geholpen. Met de ophoging naar 115 procent wilde de partij ervoor zorgen dat kinderen én volwassenen in 400 huishoudens minder op zichzelf teruggeworpen worden. "Voor de mensen in die 400 huishoudens kunnen we een enorm verschil maken voor een luttel bedrag."

Voelbaar
"Er klonken jarenlang veel goede woorden over onze verantwoordelijkheid als het gaat om hulp tegen armoede. Van die woorden alleen kan een mens niet leven. Met een norm op maximaal 115 procent doen we een voelbare stap vooruit voor de mensen om wie het gaat."
Tijdens de raadsvergadering ontstond vervolgens een stevig debat tussen de indieners en de coalitiepartijen CU, CDA, SGP en VVD. "De coalitie nam genoegen met enige 'coulance' in de uitvoering; het mocht hier en daar iets meer dan 110 procent worden. En, zo gaf men aan, wie hulp vraagt kan rekenen op 'een warm hart' van ambtenaren. Het stelt me teleur dat christelijke partijen niet thuis geven, terwijl er voor maar 45.000 euro zoveel meer mensen geholpen kunnen worden. Een schijntje is dat voor de gemeente. Dat warme hart klinkt prachtig, maar daar kun je geen brood van kopen."
Het amendement werd weggestemd door de voltallige coalitie van CU, CDA, SGP en VVD. In dezelfde raadsvergadering gingen diezelfde coalitiepartijen - samen met PvdA en D66 - akkoord met een schikking met de projectontwikkelaars van het consortium die de gemeente ongeveer 10 miljoen kost. Nieke Jansen: "Zomaar 10 miljoen uitgeven in een deal met grote projectontwikkelaars en nog geen 45.000 over hebben voor de armste inwoners. Ik zou die keuze niet kunnen verantwoorden."