Afbeelding
Maarten van Gemert

Kamper Almanak puilt weer uit van informatie

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)

Ofschoon we al in de tweede helft van het jaar zitten, moest de Kamper Almanak over het voorbije jaar 2015 nog verschijnen. Afgelopen donderdag werd hèt jaarboek gepresenteerd in het Frans Walkate Archief en werd een fototentoonstelling van Freddy Schinkel geopend. De Kamper Almanak 2016 geeft weer uitvoerig het voorgaande jaar weer in woord en beeld.

Hoe zeer de Kamper Almanak wordt gewaardeerd, illustreerde Herman Harder, directeur van het SNS Historisch Centrum, aan de hand van twee enveloppen. Op de vrijblijvende uitnodiging voor de presentatie, hadden twee genodigden zich met een persoonlijke brief afgemeld. De Almanak kan echter opgestuurd worden want, zo schetste Harder, ”hij is iets dunner uitgevallen dan vorig jaar waarmee het weer door de brievenbus past.” Het eerste exemplaar reikte hij uit aan André Piederiet, voormalig docent in Kampen en een trouwe medeauteur van het cultuurhistorisch jaarboek.

Geraart Westerink, lid van de redactie en tevens medeauteur, opende de expositie van foto’s die verspreid door het monumentale voormalige bankgebouw hangen. ”In de stortvloed aan foto’s die tegenwoordig over ons heen komt”, roemt Westerink de fotograaf, “onderscheidt Freddy Schinkel zich met een visie en een vaak bijzondere belichting.” De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Frans Walkate Archief op woensdag- en donderdagmiddag.

In de Kamper Almanak 2016 wordt allereerst aandacht besteed aan een expositie op het hoofdkantoor van de SNS Bank. Het SNS Historisch Centrum, uitgever van de Almanak, vormt een stafafdeling daarvan en Herman Harder bedankte de bank voor haar maatschappelijk dividend. Zelf heeft Harder een bijdrage geleverd aan de rubriek Natuur in de IJsseldelta en andere auteurs vullen de rubrieken In de etalage, Uitgelicht, Historische bijdragen en Kampen in 2015. Vorige week lichtte De Brug al een tipje van de sluier op in een interview met Theo van Mierlo over de ‘weggeredeneerde’ luchtbogen van de Bovenkerk. Alle ruim twintig auteurs leveren belangeloos hun medewerking en de Almanak is weer gratis verkrijgbaar. De 83e editie staat in een lange traditie en in een vitrine zijn alle uitgaves in die traditie verzameld. Maar de tijd staat niet stil en dankzij de inspanningen van beeldredacteur Remy Steller zijn alle Almanaks nu ook online te raadplegen (www.KamperAlmanak.nl). De geïnteresseerde in de gebeurtenissen en de ontwikkelingen van Kampen en Brunnepe in de afgelopen eeuw kan zijn borst natmaken.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 17 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 22 uur geleden