Afbeelding

Eeuwige jeugd voor het Stripspektakel

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – Hoog aangeschreven bij striptekenaars en auteurs van naam en goed voor duizenden bezoekers mag het Kamper Stripspektakel ‘volwassen’ heten. Helemaal nu de 18e editie zich aandient op 20 augustus. Uit een interview met geestelijk vader Paul Reichenbach en zijn partner en mede-initiator Anja Boons blijkt echter: Het evenement heeft de eeuwige jeugd.

Het leuke is dat veel twintigers denken dat het evenement er altijd al is geweest. Reichenbach: “Als je nu 25 bent en in Kampen bent opgeroeid, weet je niet beter dan dat het er altijd was.” Die jongeren kwamen vroeger met hun moeder of opa – “jong en oud genieten van strips, het is echt niet iets voor alleen kinderen” – en sommigen van hen zijn zelf striptekenaar geworden. “Als je met iemand spreekt die is gaan tekenen doordat hij op het Stripspektakel is geïnspireerd, dan is dat fantastisch.”

Het omgekeerde, namelijk dat iemand op latere leeftijd gaat striptekenen, komt ook voor weet Boons. “Er komen dit jaar 65 striptekenaars en auteurs naar Kampen, nog weer meer dan vorig jaar. Onder hen is een vrouw van middelbare leeftijd die nog niet zo lang geleden heeft besloten strips te gaan maken. Overigens was ze al wel tekendocent.”

Contact

Met zoveel tekenaars is het Kamper Stripspektakel groot. Bijzonder bovendien is dat het een gratis evenement is. Boons: “Doordat het gratis is, heb je niet dat het telkens dezelfde verzamelaars zijn die bij een tekenaar aan de kraam staan. In plaats daarvan hebben we hier een heel breed publiek van jong tot oud. Van de tekenaars krijgen we terug dat ze dat heel prettig vinden. Met name het contact met de jeugd vinden ze leuk.” Het publiek kan langs de kraampjes struinen, strips kopen en zien hoe er ter plekke wordt getekend. De tekenaars zelf worden in de watten gelegd met een goede ontvangst, eten en drinken. “Het kost ons geen enkele moeite om de tekenaars hier naar toe te krijgen”, verzekert Reichenbach.

Met menig tekenaar onderhoudt hij contact. Toch zal je van hem geen lijstje met favorieten krijgen. “Iedere tekenaar die hier staat is een vakman- of vrouw. Ik kan wel namen er uitlichten maar dan doe ik anderen tekort.” De vraag of er zoiets bestaat als het stereotype striptekenaar wil de Kampenaar (Reichenbach verhuisde van Zwolle naar Kampen) dan wel weer beantwoorden. “De meeste striptekenaars die ik ken, zijn empathische mensen die het contact met het publiek koesteren. Echt op de voorgrond staan, doen ze dan weer liever niet. Dat is niet zo vreemd. Een tekenaar moet zich immers kunnen inleven en tegelijkertijd doet hij zijn werk in stilte ergens op een zolderkamer.”

De striptekenaars zijn dus zowel sociaal als een tikkeltje introvert. En ze hebben geduld, want tekenen is monnikenwerk. Boons illustreert dat letterlijk en figuurlijk door het nieuwe boek ‘De avonturen van Kim & Eddy – De Tresoor van Nijmegen’ te laten zien. Met tekeningen van Arie van Vliet en teksten van hem en Reichenbach. “Die man (Van Vliet, red.) is dus een half jaar van de straat geweest”, aldus Boons.

Net als vorig jaar is er nu ook weer een tekenwedstrijd voor de jeugd waarbij de allerbesten een prijs kunnen winnen. De winnaars van de vorige keer worden gelauwerd. Hun werk is beoordeeld door een vakjury. Ook dit is een manier om de jeugd aan het tekenen te krijgen en te interesseren voor strips. In een tijd van computergames zal dat nog niet meevallen, maar volgens Boons zijn strips nog altijd in trek en gaat dat niet veranderen.

Reichenbach benadrukt nog een andere functie van strips, eentje waar je niet meteen aan denkt. “Stripverhalen zijn een goed middel om laaggeletterde volwassenen aan het lezen te krijgen. De teksten zijn kort en krachtig. Wie goed oplet, merkt dat je tevens het een en ander kunt leren over cultuur. Dat maakt strips interessant voor allochtone mensen die nog niet zo lang in Nederland wonen en onze taal en cultuur beter willen begrijpen.”

Dat gezegd hebbende sluiten de twee graag af met datgene waarmee dit verhaal begon. Stripverhalen zijn leuk voor iedereen. Je hebt stripverhalen voor zowel volwassenen en kinderen. Het is bovendien kunst waar je naar kijkt, zij het leuke en speelse kunst. De kunst van het eeuwig jong blijven zo je wilt.”