Afbeelding

Willem van Oranjeschool en Kentalis gaan voor Passend onderwijs

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Woensdag 16 november zetten de Willem van Oranjeschool en Kentalis in Kampen hun handtekening voor Passend onderwijs aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). De leerlingen verzorgen een ludieke aftrap.

Alle leerlingen profiteren

De Willem van Oranjeschool en Kentalis willen leerlingen met een TOS, die extra ondersteuning nodig hebben, een plek bieden binnen het reguliere onderwijs. Dit sluit aan bij het idee van Passend onderwijs: de overheid wil voortaan dat leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben zoveel mogelijk naar een reguliere school gaan. Alléén als het niet anders kan, wordt een leerling naar het speciaal onderwijs doorverwezen. De samenwerking biedt ook kansen voor de huidige leerlingen: doordat de expertise gedeeld wordt tussen regulier en speciaal onderwijs profiteren alle leerlingen van deze samenwerking.

 

Delen van kennis

Niet alleen de leerlingen krijgen extra ondersteuning in de klas; ook de leerkrachten krijgen via ‘co-teaching’ meer inzicht in de problematiek en leren hoe les te geven aan leerlingen met een TOS. Zo wordt de expertise van het speciaal en regulier onderwijs uitgewisseld.

 

Taalontwikkelingsstoornis

Vijf procent van de bevolking heeft TOS, in de hersenen van deze leerlingen wordt taal minder goed verwerkt. Met extra hulp kunnen leerlingen met TOS goed meekomen. “Als veel mensen praten, dan botst zoveel in mijn hoofd.” Zo legt een jongen met TOS uit wat hij heeft. In de hersenen van mensen met TOS lopen de verbindingen tussen hersengebieden anders. Daardoor hebben ze bijvoorbeeld moeite met het onthouden en leren van woorden of klanken. Nog te vaak wordt TOS verward met dyslexie, stotteren, een algemene taalachterstand of autisme.

 

Over De Willem van Oranjeschool

De Willem van Oranjeschool is een Protestants Christelijke Dalton school in Kampen. De school wil de kinderen met TOS een passende, uitdagende onderwijsplek bieden en samen vorm en inhoud geven aan datgene waar de school voor staat. Samen leren, samen leven, samen leren samenleven. http://www.wvokampen.nl/

 

Over Kentalis

Kentalis is er voor mensen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, ook als zij meerdere beperkingen hebben. We bieden onderzoek, zorg en onderwijs op maat, dicht bij huis en op locaties door heel Nederland. Kentalis heeft twintig scholen door heel Nederland voor speciaal onderwijs en biedt ondersteuning op reguliere scholen voor basis, voortgezet of beroepsonderwijs aan ongeveer 7000 leerlingen. www.kentalis.nl